ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ!!! JOIN US NOW!

ΝΕΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ->(viewforum.php?f=5) ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

Για όσους χρησιμοποιούν τα Κωνοφόρα για καυσόξυλα

Τι άλλο, εκτός από τα εναλλακτικά μας καύσιμα?
Εδώ βάζουμε τιμές, εμπειρίες-απόψεις σχετικά με τα καυσιμα
User avatar
vega
Moderator
Posts: 349
Joined: 14 Oct 2014, 14:13
Has thanked: 8 times
Been thanked: 34 times
Status: Offline

Για όσους χρησιμοποιούν τα Κωνοφόρα για καυσόξυλα

Postby vega » 19 Oct 2014, 20:17

Είναι γνωστό ότι το Πεύκο, η Αριζόνα, η Κουκουναριά, το κυπαρίσσι και τα άλλα είδη κωνοφόρων δένδρων λόγω της περιεκτικότης του σε ρετσίνι, μόλις χάσουν μεγάλο μέρος της υγρασίας τους καίγονται στην φωτιά σαν μπαρούτι.

Αν όμως δοκιμάσουμε να τα κάψουμε στον ξυλολέβητα η σε σόμπα, εκεί δημιουργείται μεγάλη ζημία από τα τεράστια κατάλοιπα που αφήνουν αυτά τα ξύλα.

Στην αγορά ίσως υπάρχουν μάντρες που διαθέτουν καυσόξυλα από κωνοφόρα δένδρα. Δεν πρέπει όμως να τα κάψετε σε καμία περίπτωση όσο ξερά και να τα βρείτε. Γιατί το ξύλο μπορεί να έχει χάσει τελείως την υγρασία του, το ρετσίνι όμως παραμένει, και αυτό είναι που κάνει την ζημιά κατά την καύση βουλώνοντας τα πάντα....από καμινάδες, μέχρι και όλες τις διαδρομές του λέβητα.

Ο μόνος τρόπος να αποβάλει το κωνοφόρο το ρετσίνι του, είναι η αποθήκευση του σε εξωτερικό περιβάλλον εκτεθειμένο στον ήλιο και στις βροχές με διάρκεια άνω των 3-4 ετών.

Τα παραπάνω από προσωπική μου εκτίμηση και εμπειρία.



Το κείμενο που ακολουθεί είναι αντιγραφή από site [μάντρα] πώλησης καυσόξυλων.


Καυσόξυλα πεύκου

Τα καυσόξυλα από πεύκο είναι επίσης πολύ διαδεδομένα στην Ελληνική αγορά καθώς το πεύκο είναι δέντρο αυτοφυές και συναντάται άφθονα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας (κυρίως κοντά στη θάλασσα). Δεν είναι τόσο περιζήτητο όσο το ξύλο ελιάς η το ξύλο οξιάς η δρυός, πολλοί όμως το προτιμούν για τις συγκεκριμένες ιδιότητές του.

Το ξύλο του πεύκου είναι ξερό, μυρίζει ωραία και αναφλέγεται πολύ εύκολα γιατί περιέχει το ρετσίνι που είναι εύφλεκτη ουσία. Σε αντίθεση με το ξύλο ελιάς δεν αργούμε να έχουμε μια δυνατή φλόγα που όμως δεν διαρκεί τόσο πολύ.


Χρήση των καυσόξυλων πεύκου

Είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιούμε τo ξύλο πεύκου για τζάκι μόνο του, αντίθετα με τα ξύλο ελιάς, οξιάς ή δρυός, αλλά ανακατεμένο με άλλα ξύλα. Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε κυρίως για το άναμμα του τζακιού, χρησιμοποιώντας ένα ή δύο κούτσουρα πεύκου μαζί με ψιλά κλαδιά ή δαδιά, μέχρι να δημιουργηθεί μια μεγάλη φλόγα. Τότε προσθέτουμε χοντρά κούτσουρα από ξύλο ελιάς, οξιάς ή δρυός, και η φωτιά μας διατηρείται για ώρες.

Το μειονέκτημα του ξύλου για τζάκι από πεύκο είναι ότι καίγεται γρήγορα, πετάει σπίθες και γεμίζει την καμινάδα του τζακιού με πίσσα. Γι αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η μεγάλη χρήση καυσόξυλων από πεύκο, παρά μόνο αν γνωρίζουμε με ποιο τρόπο θα τα χρησιμοποιήσουμε.


User avatar
Nasikas
Νέος και ωραίος
Posts: 40
Joined: 19 Oct 2014, 23:28
Location: ΤΥΡΝΑΒΟΣ- ΣΜΙΞΗ - ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ
Contact:
Status: Offline

Re: Για όσους χρησιμοποιούν τα Κωνοφόρα για καυσόξυλα

Postby Nasikas » 31 Oct 2014, 00:42

Τα κωνοφορα ανηκουν στην "ΧΡΗΣΙΜΗ ΞΥΛΕΙΑ" και απαγορευεται να πωλουνται ως καυσόξυλα.

Αλλά οι Υπηρεσίες......γνωστον,..να μην βρισω νυχτιατικα :evil: :evil:
Στα παιδιά μου θα αφήσω καθαρό μέτωπο -καθαρό όνομα - και τίποτα άλλο.

User avatar
Sertan
Νέος και ωραίος
Posts: 24
Joined: 24 Dec 2014, 20:59
Status: Offline

Re: Για όσους χρησιμοποιούν τα Κωνοφόρα για καυσόξυλα

Postby Sertan » 29 Dec 2014, 20:49

Ο πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει καλό θα ήταν να υπάρχει ενημέρωση από τους εμπόρους που πουλάνε ξύλα και να λένε τη ξύλα να αγοράζουν να προτιμούν για καύση.

User avatar
miknak
Νέος και ωραίος
Posts: 17
Joined: 30 Dec 2014, 09:22
Status: Offline

Re: Για όσους χρησιμοποιούν τα Κωνοφόρα για καυσόξυλα

Postby miknak » 01 Jan 2015, 13:24

Στις ΗΠΑ απογορεύεται δια ροπάλου η καύση τους. Θυμάμε έναν θείο μου που είχε στην αυλή του πεύκο και έπρεπε να το κόψει και το είχε ντανιασμένο στην πίσω ακρη του οικοπέδου του για να σαπίσει μόνο του με τα χρόνια. Ούτε λόγος να βάλει έστω και ένα κούτσουρο έτσι μαζί με τα άλλα στο τζάκι!! (Εκεί ακόμα και η ελληνική αδιαφορία σε τέτοια θέματα φαίνεται οτι μετριάζεται!!)

User avatar
giorgosmania
Νέος και ωραίος
Posts: 13
Joined: 31 Dec 2014, 19:19
Location: ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Status: Offline

Re: Για όσους χρησιμοποιούν τα Κωνοφόρα για καυσόξυλα

Postby giorgosmania » 02 Jan 2015, 20:22

γνωστος μου καιει σε ξυλολεβητα εδω και δυο χρονια μονο πευκο χωρις καν να εχει καθαρισει ουτε μια φορα και την καμιναδα του χαχαχαχαχα ετσι λεει, τωρα ποτε θα βουλωσει και θα σκασει :D

User avatar
GOMPLITSA
Νέος και ωραίος
Posts: 11
Joined: 05 Jan 2015, 22:44
Status: Offline

Re: Για όσους χρησιμοποιούν τα Κωνοφόρα για καυσόξυλα

Postby GOMPLITSA » 06 Jan 2015, 15:53

Γενικώς τα κωνοφόρα (κυρίως τα πεύκα) περιέχουν ρητίνες, ιδιαίτερα στο φλοιό τους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παράγεται πολύς καπνός κατά την καύση τους, ενώ οξιά και δρυς χαρακτηρίζονται από καθαρότερη καύση.

User avatar
eightball2020
Νέος και ωραίος
Posts: 39
Joined: 05 Jan 2015, 22:11
Status: Offline

Re: Για όσους χρησιμοποιούν τα Κωνοφόρα για καυσόξυλα

Postby eightball2020 » 06 Jan 2015, 17:23

Πάμε να δούμε τα ξύλα ένα – ένα, ξεκινώντας από το ιδανικότερο, πριν φτάσουμε στον συνδυασμό της επιτυχίας...
Η ελιά


Ενδεχομένως το καλύτερο ξύλο να βρεθεί στο τζάκι σου. Είναι πιο σκληρό ξύλο, με αποτέλεσμα να καίγεται αργά και να κρατάει περισσότερο από τα υπόλοιπα. Value for money το λεγόμενο μιας και θα έχεις φωτιά για περισσότερη ώρα στο τζάκι σου. Την ελιά την βάζουμε από την αρχή στη φωτιά μέχρι να αρπάξει και να καίγεται σιγά – σιγά.
Η βελανιδιά (δρυς)


Μετά την ελιά είναι η αμέσως επόμενη επιλογή σε ξύλο που καίγεται αργά και μπορεί να μείνει αρκετή ώρα στο τζάκι σου, για να μην χρειάζεται να το τροφοδοτείς συνεχώς. Το πολύ καλό στοιχείο της βελανιδιάς είναι ότι κάνει πολύ καλό κάρβουνο, οπότε αν σκοπεύεις την φωτιά σου να την μετατρέψεις σε θράκα, διάλεξε βελανιδιά. Αν και όπως είπαμε δεν χρειάζεσαι απαραίτητα θράκα για να ψήσεις στο τζάκι.
Η οξιά


Τρίτο κατά σειρά σε δυναμική και αναμφισβήτητα το ξύλο που θα επιλέξεις τελευταίο για να βάλεις στο τζάκι σου. Αφού και καίγεται πιο γρήγορα και δεν κάνει τόσο καλό κάρβουνο. Ότι κάνει περισσότερη φλόγα από την ελιά και την βελανιδιά, κάνει. Αλλά όχι και σαν το πεύκο.
Το απαραίτητο πεύκο


Είναι σύνηθες το λάθος πολλών να παίρνουν μόνο πεύκο. Κι αυτό γιατί κάνει υπέροχη και εντυπωσιακή φλόγα. Το οποίο είναι πολύ χρήσιμο, όχι για να εντυπωσιάσεις την κοπέλα που έχεις φέρει σπίτι σου, αλλά για να πάρουν και τα υπόλοιπα ξύλα και να έχεις ένα ωραίο τζάκι. Καίγεται βέβαια πολύ γρήγορα χάρη στο ρετσίνι που έχει και πρέπει να τροφοδοτείς πιο συχνά την φωτιά σου με αυτό. Αλλά μην σκας. Είναι και το φθηνότερο από όλα τα υπόλοιπα ξύλα.
Ξύλο για προσάναμμα


Κατ' αρχάς να δηλώσουμε μια προτίμηση στο φυσικό προσάναμμα και όχι σε όλα αυτά τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Περισσότερο γιατί μόλις τώρα τελευταία έχουν αρχίσει να παράγονται προσανάμματα που δεν είναι βλαβερά για το περιβάλλον κατά την καύση τους. Το δαδί που πωλείται περισσότερο είναι από ξύλο κυπαρισσιού. Αρπάζει αμέσως χάρη στο ρετσίνι που έχει κι αυτό και βοηθάει στο να αρπάξουν τα υπόλοιπα ξύλα. Ακόμα καλύτερο προσάναμμα είναι το ξύλο του κέδρου αλλά σπάνια θα το βρεις στην αγορά.
Ο συνδυασμός της επιτυχίας


Θες οπωσδήποτε ένα είδος ξύλου που να κρατάει πολλή ώρα και ένα ξύλο που να δίνει φλόγα. Και μάλιστα θες τις καλύτερες από τις επιλογές. Άρα ελιά και πεύκο. Ή δρυ και πεύκο. Το πεύκο θα δώσει την φλόγα και η ελιά ή ο δρυς την διάρκεια στο τζάκι. Αν βάλεις μόνο ένα από τα δύο ξύλα, θα βρεθείς είτε με ένα φτωχό τζάκι χωρίς φλόγα και ζεστασιά είτε με ένα εντυπωσιακό τζάκι το οποίο όμως θα πρέπει να το ανανεώνεις διαρκώς με ξύλα. Είπαμε, είναι φθηνό το πεύκο αλλά αν το καις μόνο του, θα τρέχεις συνέχεια στην μάντρα για ξύλα.
1.Ελιά: Η ελιά είναι από εκείνα τα καυσόξυλα, που δεν πετούν τις επικίνδυνες σπίθες (όταν «σκάει» το ξύλο) και καίγεται εύκολα, γεγονός που την χαρακτηρίζει περισσότερο (αλλά όχι απόλυτα) ως προσάναμμα για το τζάκι σας.
2.Δρυς: Το ξύλο της δρυός είναι από τα …αγαπημένα των καταναλωτών, κυρίως για την ωραία φλόγα που δίνει και τη διάρκεια καύσης. Ανήκει στα πλατύφυλλα δέντρα και έχει μεγάλο βάρος. Είναι πυκνό, καίγεται με ήρεμη και μακριά φλόγα και είναι πιο οικονομικό από τα υπόλοιπα, άρα αποτελεί ιδανική επιλογή για καυσοξυλο.
3.Οξιά και πεύκο: Η οξιά και το πεύκο ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «μαλακών» ξύλων. Εκείνα δηλαδή που έχουν μικρή πυκνότητα, ανάβουν εύκολα και γρήγορα, δίνοντας δυνατή φλόγα, η οποία όμως δε διαρκεί αρκετά. Με άλλα λόγια είναι περισσότερο ιδανικά για προσάναμμα

User avatar
CHARALDI
Νέος και ωραίος
Posts: 11
Joined: 30 Dec 2014, 15:06
Status: Offline

Re: Για όσους χρησιμοποιούν τα Κωνοφόρα για καυσόξυλα

Postby CHARALDI » 06 Jan 2015, 23:17

Εδώ το πρόβλημα είναι στις ρυτίνες

User avatar
giorgosmania
Νέος και ωραίος
Posts: 13
Joined: 31 Dec 2014, 19:19
Location: ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Status: Offline

Re: Για όσους χρησιμοποιούν τα Κωνοφόρα για καυσόξυλα

Postby giorgosmania » 13 Feb 2015, 17:43

Τα κωνοφόρα όπως το πεύκο το έλατο, και τα ρητινώδη όπως η ιτιά και η λεύκα, ανάβουν εύκολα, καίγονται με δυνατή φλόγα, αλλά κατά την καύση τους δημιουργείται καπνός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του ξυλολέβητα, ειδικά αν αυτός δεν έχει εγκατασταθεί σωστά.

User avatar
jupiter40
Νέος και ωραίος
Posts: 14
Joined: 19 Feb 2015, 01:20
Status: Offline

Re: Για όσους χρησιμοποιούν τα Κωνοφόρα για καυσόξυλα

Postby jupiter40 » 19 Feb 2015, 09:45

Καίω 5 χρόνια τζάκι και καμμία φορά δεν έβαλα πεύκο να κάψω. Θεωρώ ότι είναι επιζήμιο για το περιβάλλον, αλλά πιο πολύ για την ίδια την εστία. Εάν θέλεις μια όμορφη και ζωντανή φλόγα μπορείς να συνδιάσεις δρυ με οξιά ίσως και πουρνάρι αν σου βρίσκετε λίγο.


Return to “Pellet - Καυσόξυλα - Mπρικέτες”

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest

Login  •  Register