Page 1 of 3

Εξοικονομω κατ οικον 2017

Posted: 21 Aug 2017, 16:03
by cosmic
Εξοικονομώ κατ΄οίκον: Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις χωρίς δανεισμό η επιδότηση

Δύο στα τρία ακίνητα, όπως δείχνουν τα πιστοποιητικά που εκδίδονται για τις μισθώσεις ή τις μεταβιβάσεις, πάσχουν ενεργειακά. Η θέρμανση το χειμώνα και η ψύξη το καλοκαίρι φουσκώνουν τους λογαριασμούς πετρελαίου και ρεύματος.

Οι ιδιοκτήτες περιμένουν πώς και πώς το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ΄οικόν για να αλλάξουν κουφώματα, να βάλουν διπλά τζάμια, να ενισχύσουν, τη μόνωση ή ακόμα να εγκαταστήσουν κλιματιστικά και ηλιακό θερμοσίφωνα, να αντικαστήσουν καυστήρες ή να βάλουν τέντες. Πως και πως το περιμένει και η αγορά.

Αυτή την εβδομάδα ανοίγει το δεύτερο ενδιάμεσο πρόγραμμα. Αφορά 6000 παλαιούς δικαιούχους που ήταν στην αναμονή επειδή δεν υπήρχαν χρήματα. Τώρα εξασφαλίστηκαν 61 εκατομμύρια ευρώ.

Το νέο εξοικονομώ κατ’ οίκον ενεργοποιείται το Σεπτέμβριο. Θα διατεθούν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ και θα ωφεληθούν 40.000 νοικοκυριά.

Την κατάργηση της προϋπόθεσης τραπεζικού δανεισμού, για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκων» καθως και άλλες αλλαγές ώστε να καταστεί απλούστερη και ταχύτερη η συνολική διαδικασία των αιτήσεων έχει καταρτίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις.

Οι προϋποθέσεις ένταξης στο «Εξοικονομώ ΙΙ»

Επιλέξιμη κατοικία είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:

-Χρησιμοποιείται ως κατοικία, φέρει οικοδομική άδεια, έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της «Δ» και δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Ειδικές Προϋποθέσεις για Πολυκατοικίες

Για να χαρακτηρισθεί μια πολυκατοικία, ως σύνολο κτηρίου, επιλέξιμη κατοικία θα πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα:

Τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και λοιπές χρήσεις) να χρησιμοποιείται ως κατοικία. Δεν χαρακτηρίζονται όμως ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου).

Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του κτηρίου, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.

Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο μέρος του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Στην περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου, ισχύουν επιπλέον τα εξής:

-εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια της κατηγορίας 1,2 ή 3 τουλάχιστον από το 50% των ιδιοκτησιών, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που βάσει των εισοδημάτων τους εμπίπτουν στην κατηγορία 4 εντάσσονται στην κατηγορία 3, και οι ιδιοκτήτες με εισοδήματα υψηλότερα αυτών της κατηγορίας 4, εντάσσονται στην κατηγορία 4. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κάθε ιδιοκτήτης εντάσσεται στην κατηγορία που αντιστοιχεί στο εισόδημά του.

-Οι ιδιοκτήτες που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα συμμετέχουν στην υλοποίηση των δηλωθέντων παρεμβάσεων με ίδια κεφάλαια.

Τελικοί αποδέκτες / Τελικοί Ωφελούμενοι - Ποσοστά ενίσχυσης

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που:

α. έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία.

β. πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των κατηγοριών του παρακάτω πίνακα (Πίνακας 1).

Image

Ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός - Μορφή και ποσοστά ενίσχυσης

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση τελικού αποδέκτη/ τελικού Ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με μέγιστο τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. (επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων). Επιπλέον, καλύπτεται από το Πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε αυτό και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του Προγράμματος:

α. το κόστος, που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων.

β. η αμοιβή του συμβούλου έργου.

Ο τελικός επιλέξιμος προϋπολογισμός καθορίζεται βάσει των προσκομισθέντων παραστατικών δαπανών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τον επιλέξιμο προϋπολογισμό της απόφασης υπαγωγής καθώς και τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία δαπάνης του προγράμματος.

Η αίτηση θα υποβάλλεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Re: Εξοικονομω κατ οικον 2017

Posted: 21 Aug 2017, 16:06
by cosmic
Kαι τώρα νομίζω ότι θα το προχωρήσω κι εγώ, με το βασικό που σκέφτομαι να ειναι η πλήρης εξωτερική θερμομόνωση του σπιτιού!

Αιντε να δουμε?!

Re: Εξοικονομω κατ οικον 2017

Posted: 21 Aug 2017, 21:16
by stergiosbik
Για Σεπτεμβριο ξεχασε το.
Μιλησα πριν λιγες μερες με ξαδελφο μηχ. μηχανικο και μου ειπε οτι παμε για τελος Οκτωβριου-Νοεμβριο κι αυτο με επιφυλαξη γιατι παλι δεν ειναι σιγουρο κι αυτο!

Re: Εξοικονομω κατ οικον 2017

Posted: 21 Aug 2017, 21:29
by cosmic
stergiosbik wrote:Για Σεπτεμβριο ξεχασε το.
Μιλησα πριν λιγες μερες με ξαδελφο μηχ. μηχανικο και μου ειπε οτι παμε για τελος Οκτωβριου-Νοεμβριο κι αυτο με επιφυλαξη γιατι παλι δεν ειναι σιγουρο κι αυτο!


Με βολευει και περισσοτερο να σου πω την αληθεια. Το έργο αν τελικα το προχωρησω θα γινει στα τελη ανοιξης με αρχες καλοκαιριου.

Κελυφος, εναν ηλιακο και ανοιγμα ενος ή δυο παραθυρων σκεφτομαι να κανω

Re: Εξοικονομω κατ οικον 2017

Posted: 25 Aug 2017, 23:27
by erimitis
Πάρε να σου πω αροπορε

Στάλθηκε από το Lenovo_P1m μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Re: Εξοικονομω κατ οικον 2017

Posted: 04 Feb 2018, 11:23
by stergiosbik
Τωρα στον ALPHA ειπαν οτι απο Τεταρτη και μετα ξεκινα το εξοικονομω!!!
Μακαρι.
Ακουσε κανεις τιποτε αλλο;

Re: Εξοικονομω κατ οικον 2017

Posted: 07 Feb 2018, 08:59
by stergiosbik
Oσοι ενδιαφερεστε ετοιμαστειτε!
Και στον ΑΝΤ1 αλλα και στην ΕΡΤ ξαναειπαν σημερα οτι τελη Φεβρουαριου ξεκιναει το προγραμμα και θα κατατιθενται οι αιτησεις και οτι ειναι οριστικο.

Re: Εξοικονομω κατ οικον 2017

Posted: 07 Feb 2018, 13:31
by cosmic
Προσωπικά ακυρώνω όλες τις σκέψεις που είχα! Δεν αξίζει με τίποτα πλέον να δεσμεύσεις ούτε χρήμα αλλά ούτε και τα χρόνια σου σε μια αποικία!

... και ελπίζω σύντομα μετανάστης μπας και ζήσουμε σαν άνθρωποι γιατι την γλυκιά μας πατρίδα, δυστυχώς την έχουν καθαρίσει οι εθνοσωτήρες των τελευταίων 45 χρόνων!!!

Re: Εξοικονομω κατ οικον 2017

Posted: 07 Feb 2018, 16:00
by stergiosbik
Αν οι υποχρεωσεις σου δεν ειναι τετοιες που να σε κρατανε εδω,να φυγεις με τα 1000!
Το ανθελληνικο κρατος εχει αποδειξει οτι δεν μας θελει εδω.
Μακαρι εμας τους υπολοιπους να μας βοηθησει ο Θεος να την βγαλουμε καθαρη.

Re: Εξοικονομω κατ οικον 2017

Posted: 07 Feb 2018, 20:26
by cosmic
υποχρεωσεις και πραγματα να με κρατανε πισω εχω, οπως ολοι μας φυσικα! Απλά πλέον ολο και περισσοτερο με τρωει η ιδεα να φυγουμε.