ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ!!! JOIN US NOW!

ΝΕΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ->(viewforum.php?f=5) ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

Ξεκινάμε τον Αερομοντελισμό

Γιατί άνθρωπος χωρίς hobby, είναι σαν άλογο
χωρίς ποδήλατο...
User avatar
vega
Moderator
Posts: 381
Joined: 14 Oct 2014, 14:13
Has thanked: 10 times
Been thanked: 44 times
Status: Offline

Ξεκινάμε τον Αερομοντελισμό

Postby vega » 29 May 2015, 10:37

Εδω και αρκετά χρόνια έχω πέσει για τα καλά....με τα μούτρα θα έλεγα.....στο υπέροχο αυτό χόμπι που έχει να κάνει με την κατασκευή και την πτήση των μικρών αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Με αφορμή το ενδιαφέρον που έδειξε για τον αερομοντελισμό ο φίλος cosmic, και την άμεση και γρήγορη ενασχόληση με τα τετρακόπτερα [πετούμενα και αυτά] του φίλου μας staf......μέλη όλοι μας του eco-heating.gr και πελλετοκαύστες, αποφάσισα να ανοίξω ένα νέο κεφάλαιο στο φόρουμ που λέγεται Αερομοντελισμός......η αλλιώς όπως το λέει ο "θείος" των αερομοντελιστών της Ελλάδος [Γιάννης Κωνσταντακάτος] ο θαυμαστός κόσμος των μικρών αεροπλάνων.

Οπότε Είτε ανακαλύπτεις τον αερομοντελισμό σήμερα,
είτε έχεις ήδη πετάξει ψηλά, εδώ θα βρείς κάτι για το άθλημα αυτό,
που σίγουρα σε ενδιαφέρει.


Το ερέθισμα της πτήσης, η αεροπορική ιδέα - το αεροπορικό πνεύμα, εμφυτεύεται στον άνθρωπο μόλις συνειδητοποιήσει ότι τα πουλιά πετάνε. Δεν μένει παρά μόνο η ευκαιρία για να τα μιμηθεί ακολουθώντας κάποιο αεράθλημα, ή ασκώντας το επάγγελμα του αεροπόρου.

Χωρίς υπερβολή, τις περισσότερες ευκαιρίες τις δίνει ο αερομοντελισμός, από την νεανική ακόμη ηλικία, με το πλέον προσιτό πεδίο, την μεγαλύτερη ποικιλία σε σχέδια και τις αναρίθμητες δραστηριότητες και συγκινήσεις.

Τι ονομάζουμε Αερομοντελισμό;
Αερομοντελισμός είναι η ενασχόληση με την κατασκευή και την πτήση μικρών αεροπλάνων. Τα μικρά αυτά αεροπλάνα ονομάζονται αερομοντέλα η απλώς μοντέλα.

Με άλλα λόγια, αερομοντέλο είναι ένα μικρό αεροπλάνο που μπορεί μεν να πετάξει, αλλά λόγω του μικρού του μεγέθους δεν μπορεί να μεταφέρει άνθρωπο.


Πώς φτιάχνεται ένα αερομοντέλο;
Ο κάθε αερομοντελιστής φτιάχνει ο ίδιος τα μοντέλα του. Ο κλασσικός τρόπος κατασκευής παραμένει μέχρι σήμερα ο ίδιος. Ακολουθώντας ένα κατασκευαστικό σχέδιο, κόβει και κολλάει κομμάτια από ελαφρύ ξύλο ή κόντρα πλακέ και επικαλύπτει τον ανοιχτό σκελετό με ειδικό χαρτί ή φύλλο πλαστικού.

Φυσικά χρησιμοποιούνται και τα μοντέρνα υλικά όπως η διογκωμένη πολυστερίνη και νήματα από γυαλί, ή κάρβουνο, εμποτισμένα σε εποξικές ρητίνες.

Στον τελειωμένο σκελετό προσθέτει, όπου προβλέπεται, τα υπόλοιπα μέρη όπως τη μηχανή, το σύστημα προσγείωσης, το σύστημα οδήγησης κ.α.


Είναι ο αερομοντελισμός χόμπυ;

Ναι, είναι !!!

Μικροί και μεγάλοι ασχολούνται με τον αερομοντελισμό απλά για να έχουν μια ευχάριστη απασχόληση έξω από την καθημερινή ρουτίνα της ζωής.

Νοιώθουν μεγάλη χαρά συναρμολογώντας το μοντέλο του αεροπλάνου που τους αρέσει, αλλά χωρίς αμφιβολία την μεγαλύτερη ικανοποίηση την παίρνουν όταν το δούν τελικά να πετάει.


Είναι ο αερομοντελισμός άθλημα;

Ναι, είναι !!!

... και όταν ένας αερομοντελιστής είπε τον άλλο: - το δικό μου αερομοντέλο πετάει καλύτερα από το δικό σου..., γεννήθηκε ένα ακόμα άθλημα. Το αεράθλημα του αερομοντελισμού.


Είναι ο αερομοντελισμός παιχνίδι;

Οχι, δεν είναι !!!
Είναι εμφανής η διαφορά μεταξύ των δημιουργημάτων των αερομοντελιστών και των έτοιμων παιχνιδιών με σχήμα αεροπλάνου που μπορεί να αγοράσει ο καθένας.

Το παιχνίδι το αγοράζεις έτοιμο και μπορείς να το χειριστείς μόλις ξετυλίξεις το περιτύλιγμα.

Οι αερομοντελιστές κοπιάζουν πολλές ώρες, ημέρες, ή ακόμα και χρόνια, για να φτιάξουν το αερομοντέλο τους με στόχο την καλύτερη εκμετάλλευση των προσφερόμενων στοιχείων, και πάντα μέσα από το πρίσμα της συνεχούς βελτίωσης.


Είναι ο αερομοντελισμός ακριβή απασχόληση;
Το χρήμα δεν είναι το απαραίτητο συστατικό για την ευχαρίστηση που μπορεί να δώσει ο αερομοντελισμός! Ορισμένες κατηγορίες αερομοντέλων είναι πράγματι ακριβές, αλλά υπάρχουν άλλες τόσες που τα μοντέλα δεν κοστίζουν περισσότερο από ένα σχολικό τετράδιο, ή το εισητήριο του κινηματογράφου.


Πρέπει να αφιερώνει κανείς πολύ χρόνο;
Ο αερομοντελισμός δεν απαιτεί συγκεκριμένο χρόνο απασχόλησης. Καθένας αφιερώνει όσο από τον ελεύθερο χρόνο του θέλει. Αν μέσα σ' αυτόν τον χρόνο ο αερομοντελιστής φτιάξει ένα η περισσότερα μοντέλα, δεν έχει σημασία. Ο αερομοντελισμός δεν θέλει βιασύνη.


Που υπάρχουν τα απαιτούμενα υλικά και εργαλεία;
Στην χώρα μας υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα καταστήματα (Hobby-Shops) όπου μπορεί κανείς να βρεί υλικά για την καταστευή και την πήση των αερομοντέλων, όπως και την αντίστοιχη βιβλιογραφία.

Τα κοινά εργαλεία υπάρχουν σε πολλά καταστήματα σε κάθε γειτονιά.


Που μπορεί ο αερομοντελιστής να πετάξει τα δημιουργήματά του;

Τα πολύ μικρά ανεμόπτερα και λαστιχοκίνητα μπορούν να πετάξουν σε ένα ελεύθερο οικόπεδο ή την αυλή ενός σχολείου. Τα μεγαλύτερα μοντέλα απαιτούν και ανάλογα μεγαλύτερους χώρους. Οι χώροι πτήσεων των αερομοντέλων οργανώνονται από τα αεραθλητικά σωματεία και ονομάζονται μοντελοδρόμια.


Τι πρέπει να έχει υπ' όψη του ο μέλλων αερομοντελιστής;

Ο καθένας μπορεί να απολαύσει τις χαρές που προσφέρει ο αερομοντελισμός, με ένα σωστό ξεκίνημα και πολλά μικρά βήματα.

Αυτό μπορεί να εξασφαλισθεί μόνο με την ένταξή του σε μία οργανωμένη ομάδα αερομοντελισμού, όπου θα βρεί αφ' ενός μεν την καθοδήγηση ενός εκπαιδευτή, αφ' ετέρου θα γνωρίσει και τους άλλους αερομοντελιστές για να ανταλλάξουν ιδέες.

User avatar
vega
Moderator
Posts: 381
Joined: 14 Oct 2014, 14:13
Has thanked: 10 times
Been thanked: 44 times
Status: Offline

Re: Ξεκινάμε τον Αερομοντελισμό

Postby vega » 29 May 2015, 10:51

Παράλληλα με αυτά που θα αναλύουμε και θα γράφουμε εδω στο φόρουμ ότι αφορά για τον αερομοντελισμό και την πρώτη επαφή με αυτόν για τον κάθε αρχάριο, μπορείτε να παρακολουθείτε τις διάφορες αερομοντελιστικές μας δραστηριότητες στο μοντελοδρόμιο της Ένωσης Αερομοντελιστών Θεσσαλονίκης της γνωστής ΕΑΘ.

Το μοντελοδρόμιο βρίσκεται στον κάμπο της Αγίας Παρασκευής [περιοχής Ραιδεστού] και είναι τόπος συνάντησης παλαιών και νέων αερομοντελιστών που βρίσκονται εκεί κάθε κυριακή για να κάνούς τις πτήσεις των μοντέλων τους, να συζητήσουν διάφορα τεχνικά θέματα και κατασκεύες...η απλά για πιούνε τον πρωινό καφέ τους παρέα με φίλους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.

Περάστε λοιπόν να μας δείτε.

https://www.facebook.com/groups/eathrc/?fref=ts

User avatar
cosmic
Admin
Posts: 1453
Joined: 14 Oct 2014, 12:22
Location: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 300 times
Been thanked: 227 times
Contact:
Status: Offline

Re: Ξεκινάμε τον Αερομοντελισμό

Postby cosmic » 29 May 2015, 12:10

Από την πλευρά μου να πώ ότι σαν παλιός μοντελιστης - στατικά μοντέλα/διοράματα κτλ είχα πάντα το μεράκι και την όρεξη να γίνω και ιπτάμενος, ΑΛΛΑ κυρίως φρέναρα με τον φοβο της δυσκολίας - απόγοητευσης των πρώτων εκπαιδευτικών πτήσεων...

Την προηγούμενη Κυριακή λοιπόν βρεθηκα στο μοντελοδρόμιο της ΕΑΘ όπου γνώρισα την παρέα, αλλά και ενημερώθηκα για πραγματα που στο διαδικτυο θα ήταν πολύ δυσκολο και χρονοβόρο να τα μάθω.

Έτσι πλέον θεωρώ ότι είμαι έτοιμος με την βοήθεια τους να μπω στο άθλημα και να κάνω τις πρώτες μου πτήσεις! - Δεν θα αναφερθώ ακόμα σε λεπτομέριες, εξαλλου δηλώνω άσχετος (απλά με όρεξη!)

Το μοντέλο με τα αερομοντέλα :lol: :

Image

Πληρης ιδιοκατασκευή με μεγάλη λεπτομέρια στην πιστότητα (σε σχέση πάντα με το πραγματικό αεροσκάφος) :

Image


Image

Μια καλή λύση για αρχάριο είναι και τα ανεμόπτερα (απλά όχι όπως αυτό της φωτό που έχει μοτέρ), καθώς μιλάμε για πολύ χαμηλές ταχύτητες πτήσης - αλλά και χαμηλότερα κόστη αγοράς/λειτουργίας.

Image
Άραγε θα θυμάται κάποιος τ' όνομά μας
Της ζωής μας τα εξαίσια φεγγάρια
Τα πάθη μας, τις λύπες, τα δεινά μας, άραγε υπήρξαμε ποτέ στα όνειρα μας?

User avatar
obelix
Πελλετοκαύστης
Posts: 241
Joined: 18 Mar 2015, 18:59
Location: αγια παρασκευη
Has thanked: 30 times
Been thanked: 49 times
Status: Offline

Re: Ξεκινάμε τον Αερομοντελισμό

Postby obelix » 29 May 2015, 16:50

Εγώ πέρασα από όλες τις κλίμακες αυτοκινήτου και μέχρι ηλεκτρικο ελικόπτερο. Φοβερή εμπειρία αλλά μετά από 6-7 χρόνια ασχολίας βαρέθηκα όλη μέρα με ένα κατσαβιδι και το πρωί και στο χόμπι Και το έριξα στο ποδήλατο :D
Αντωνης

User avatar
vega
Moderator
Posts: 381
Joined: 14 Oct 2014, 14:13
Has thanked: 10 times
Been thanked: 44 times
Status: Offline

Re: Ξεκινάμε τον Αερομοντελισμό

Postby vega » 30 May 2015, 20:47

Αλλο αεροπλάνο, άλλο ελικόπτερο, άλλο τετρακόπτερο. Αλλο θερμικό, άλλο ηλεκτρικό, άλλο λαστιχοκίνητο μοντέλο. Ολα πετάνε αλλά με διαφορετικό τρόπο και λειτουργία.

Φυσικά τα "επίγεια" αυτοκινητάκια μοντέλα είναι και αυτά, αλλά δεν αερομοντελισμός, και ότι δεν πετάει δεν πέφτει και δεν σπάει.......αυτό διαχωρίζει τον αερομοντελιστή απο τον γενικό μοντελιστή.

Υπάρχει επίσης και ο ναυτομοντελισμός, μεγάλο κεφάλαιο και αυτό, αλλά και πάλι οι βάρκες δεν πετάνε. :D

Σήμερα η μέρα είχε πτήση με το θερμικό 50αρι ελικόπτερο. Η 12v μίζα όμως αρνήθηκε να λειτουργήσει σωστά και έτσι δεν μπορούσαμε να εκκινήσουμε τον κινητήρα......έχει και κάποια σχετική συμπίεση. Μετά απο κόπους και βάσανα και αφού το πρόβλημα εντοπίστηκε στις ηλίθιες συνδέσεις καλωδίου ακροδεκτών [κορκοδειλάκια] κατάφερα να το βάλω μπροστά.
Δεν πέταξα όμως. Ελικόπτερο για να πετάξεις πρέπει να είσαι ήρεμος, χαλαρός, και γεμάτος ενέργεια, αλλιώς κινδυνεύεις να χάσεις έτσι για πλάκα κανα 500αρικο απο ένα μικρό σπάσιμο.....για το μεγάλο δεν το συζητάμε :evil:

User avatar
vega
Moderator
Posts: 381
Joined: 14 Oct 2014, 14:13
Has thanked: 10 times
Been thanked: 44 times
Status: Offline

Re: Ξεκινάμε τον Αερομοντελισμό

Postby vega » 30 May 2015, 21:27

Αυριο Κυραική πετάμε υδροπλάνα στο φράγμα του Αγίου Αντωνίου [περιοχή Σουρωτή Θεσσαλονίκης]

Οσοι επιθυμείτε να δείτε και αυτό το είδος των αερομοντέλων κοπιάστε.

Image

Image

Image

Image

User avatar
cosmic
Admin
Posts: 1453
Joined: 14 Oct 2014, 12:22
Location: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 300 times
Been thanked: 227 times
Contact:
Status: Offline

Re: Ξεκινάμε τον Αερομοντελισμό

Postby cosmic » 22 Jun 2015, 20:08

Απ οτι καταλαβαίνεται το χομπυ είναι γερό κόλλημα...ειδικά όταν συνοδεύεται από καλή παρέα, σουβλάκια και τσιπουρο-μπυρο καταστάσεις...

Χθες λοιπόν είχαμε 'Συνάντηση Scale' στο μοντελοδρόμιο της Ε.Α.Θ - το τι ειναι το scale και ποια η ΕΑΘ θα επενερθουμε αργότερα σε άλλο ποστ :lol:

Το ότι θα φτάναμε πάντως 21 Ιουνίου να μαζευόμαστε στην φωτιά για να ζεσταθούμε... Ε, δεν το περίμενα με τίποτα...
Μια φωτογραφία χιλιες λέξεις:

Image

Spitfire :
Image

o Μήτσος και ο Λύκος :
Image

Image

Image

Mustang
Image
Άραγε θα θυμάται κάποιος τ' όνομά μας
Της ζωής μας τα εξαίσια φεγγάρια
Τα πάθη μας, τις λύπες, τα δεινά μας, άραγε υπήρξαμε ποτέ στα όνειρα μας?

User avatar
erimitis
Τρελαμένος Πελλετοκαύστης
Posts: 597
Joined: 16 Oct 2014, 22:10
Has thanked: 4 times
Been thanked: 76 times
Status: Offline

Postby erimitis » 22 Jun 2015, 20:37

Πολυ ωραια Τεο.Δεν ηρθα για να μην κολησω φιλε

User avatar
cosmic
Admin
Posts: 1453
Joined: 14 Oct 2014, 12:22
Location: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 300 times
Been thanked: 227 times
Contact:
Status: Offline

Re: Ξεκινάμε τον Αερομοντελισμό

Postby cosmic » 22 Jun 2015, 20:59

εχω και βίδεο, αλλά το youtube γαμ..ται και δεν μπορω να ανεβάσω
Άραγε θα θυμάται κάποιος τ' όνομά μας
Της ζωής μας τα εξαίσια φεγγάρια
Τα πάθη μας, τις λύπες, τα δεινά μας, άραγε υπήρξαμε ποτέ στα όνειρα μας?

User avatar
erimitis
Τρελαμένος Πελλετοκαύστης
Posts: 597
Joined: 16 Oct 2014, 22:10
Has thanked: 4 times
Been thanked: 76 times
Status: Offline

Postby erimitis » 22 Jun 2015, 22:34

Ντροπη σου


Return to “Hobbies”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Login  •  Register