ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ!!! JOIN US NOW!

ΝΕΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ->(viewforum.php?f=5) ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

Η ανατομία μιας υδραυλικής σόμπας πέλλετ

Πληροφορίες, γνώμες και θέματα για τις σόμπες Pellet
Αερόθερμες και υδραυλικές
User avatar
vega
Moderator
Posts: 381
Joined: 14 Oct 2014, 14:13
Has thanked: 10 times
Been thanked: 44 times
Status: Offline

Η ανατομία μιας υδραυλικής σόμπας πέλλετ

Postby vega » 19 Oct 2014, 20:23

Image

Οι συσκευές αυτές, οι λεγόμενες σόμπες μποιλερ, υδραυλικές, η νερού έχουν κατασκευαστεί για να τοποθετούνται στον εσωτερικό χώρο της κατοικίας μας, ενώ παράλληλα συνδέονται με το κλειστό η ανοιχτό κύκλωμα της εγκατάστασης των θερμαντικών σωμάτων [καλοριφέρ] Επίσης σε κατοικίες όπου δεν υπάρχει χώρος λεβητοστασίου για την εγκατάσταση ενός λέβητα, οι συσκευές αυτές είναι η ιδανική λύση.

Για να λειτουργήσουν και αυτές οι σόμπες- μποιλερ που καίνε πέλλετ, χρειάζεται κατά την εγκατάσταση τους και 2 μικρές οπές στον τοίχο, χαμηλά και πίσω από την συσκευή. Στην μια οπή των 5 εκατοστών τοποθετούμε μια σωλήνα μεταλλική 50αρα για την είσοδο του φρέσκου αέρα από έξω. Ο φρέσκος αυτός αέρας χρειάζεται για την καύση του πέλλετ.

Δίπλα στην μικρή οπή των 5 εκατοστών ανοίγουμε μια ακόμα οπή 8 εκατοστών για να τοποθετήσουμε το μεταλλικό σωλήνα για την έξοδο των καυσαερίων.

Το επόμενο μας βήμα είναι να συνδέσουμε την συσκευή μας με την είσοδο και την έξοδο των νερών των σωμάτων {καλοριφέρ} Αφού προγραμματίσουμε και βρούμε τις παραμέτρους για το κατάλληλο πέλλετ που έχουμε επιλέξει [αυτό γίνεται μια φορά στην αρχή] μπορούμε να κάνουμε το πρώτο μας άναμμα , απολαμβάνοντας την μεγάλη θερμική δύναμη των 12kw που αποδίδει η συσκευή, με την λιγότερη καταναλώση πέλλετ 0,6-1,8Kgr/Ωρα.

Η συσκευή {σόμπα μποιλερ} ελέγχεται πλήρως ηλεκτρονικά και είναι αυτοματοποιημένη για το άναμμα-σβήσιμο και τον ωριαίο προγραμματισμό της, αν και όταν χρειάζεται. Ενα κομψό τηλεκοντρόλ που συνοδεύει την συσκευή είναι χρήσιμο για τον χειρισμό εξ αποστάσεως.

Εσείς το μόνο που θα χρειάζεται είναι να τροφοδοτείτε την συσκευή με πέλλετ σε ένα ενσωματωμένο δοχείο που έχει η συσκευή χωρητικότητας 25κιλών, όποτε χρειάζεται.

Image
Θέλοντας να ψαχτούμε περισσότερο με τις υδραυλικές σόμπες, συνδέσαμε στο εργαστήριο μια σόμπα σε ένα πρόχειρο κλειστό κύκλωμα.

Image
Στην συνέχεια αρχίσαμε να την λύνουμε όλα της τα εξαρτήματα για να δούμε τις ποιότητες των εξαρτημάτων καθώς και τον τρόπο που λειτουργούν.
Εδω φαίνεται στο επάνω μέρος ο εναλλάκτης θερμότητας και στο κάτω μέρος ο ανεμιστήρας που ανακυκλώνει τον αέρα του χώρου, ενώ παράλληλα μέσω του εναλλάκτη τον ζεσταίνει.

Image
Διακρίνουμε την χάλκινη σωλήνα της εξόδου των ζεστών νερών [που προορίζονται για τα καλοριφέρ] στο επάνω μέρος του λέβητα [καζάνι] της σόμπας, και κάτω τα ηλεκτρονικά της.

Image
Δεξιά φαίνεται το μοτέρ που γυρνάει τον κοχλία στον κάδο του πέλλετ, για να τροφοδοτεί τον χώρο καύσεως, επίσης την σωλήνα αλουμινίου για την αναπνοή της σόμπας στον χώρο καύσης [εισαγωγή φρέσκου αέρα] ενδιάμεσα στο μοτέρ του πέλλετ και στον σωλήνα αλουμινίου διακρίνουμε τον λεγόμενο "αναπτήρα" την ηλεκτρική αντίσταση που ανάβει το πέλλετ, και κάτω αριστερά το μοτέρ εξαγωγής της αναρρόφησης των καυσαερίων από τον χώρο της καύσης.

Μεγάλη προσοχή όλα τα μοτέρ των σομπών λειτουργούν με 220v και υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας εάν βάλετε τα χέρια σας εκεί που δεν πρέπει.

Image
Ο εναλλάκτη θερμότητας χωρίς τα καλύμματά του. Βρίσκεται στο επάνω μέρος του χώρου καύσεως και θερμαίνεται από την φλόγα που έρχεται σε απευθείας επαφή με την μεταλλική κατασκευή του εναλλάκτη. Στην συνέχεια από πίσω ο ανεμιστήρας ανακύκλωσης του αέρα του χώρου "φυσάει" πίσω από τον εναλλάκτη και αφού ο αέρας ζεσταθεί περνώντας μέσα από το καυτό μέταλλο, διοχετεύεται μπροστά από την σόμπα στον χώρο μας.

Image
Το δοχείο του πέλλετ γυμνό [χωρίς τα καλύμματα] επάνω σε αυτό ο πίνακας χειρισμού και ελέγχου της σόμπας, μπροστά από το δοχείο ο εναλλάκτης θερμότητας κλειστός με τα καπάκια του, σε μια φωτογραφία που κάναμε αλλαγή των σωληνώσεων των νερών της σόμπας με σωλήνα αντί χαλκού την πολυστρωματική αλουμινίου. Δοκιμές και πειράματα.

Image
Ο κοχλίας βουτηγμένος μέσα στο πέλλετ. Απο πίσω το μοτέρ τον περιστρέφει σε τακτικούς χρόνους και διαστήματα, και έτσι το πέλλετ πέφτει μέσα στον χώρο καύσης σε συγκεκριμένες ποσότητες για να διατηρείται η φλόγα.

Image
Και αφού μαζέψαμε διαφόρων ειδών πέλλετ, φτιάξαμε τον καφέ μας, πήραμε το σκαμπώ και τα τσιγάρα......και αφιερώσαμε πολλές χειμωνιάτικες ώρες ασχολούμενοι πλέον με την καύση των πέλλετ, σε μία υδραυλική σόμπα με επιπλέον αεροθέρμη λειτουργία.

Τα αποτελέσματα της καύσης των πέλλετ, θα τα παρακολουθήσετε σε άλλο θέμα.

Image

Return to “Σόμπες pellet”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

Login  •  Register