ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ!!! JOIN US NOW!

ΝΕΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ->(viewforum.php?f=5) ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

Τζακια.. μυθοι και πραγματικοτητες!

Τα ενεργειακά τζάκια του φορουμ μας!
Γιατί το ξύλο έχει το γούστο του και μας ζεσταίνει!
User avatar
cosmic
Admin
Posts: 1450
Joined: 14 Oct 2014, 12:22
Location: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 300 times
Been thanked: 227 times
Contact:
Status: Offline

Τζακια.. μυθοι και πραγματικοτητες!

Postby cosmic » 25 Oct 2014, 21:14

Ανοιγω αυτο το θεμα για να υπαρχει μια συνεχεια από τα παλιά μας στέκια'.
Δεν θα ειναι ιδιο με εκεινο λογω διαφορετικων καταστασεων πλεον (περασαν καποια χρονια, πολυς κοσμος μπηκε στο νοημα και στην λειτουργια του τζακιου) αλλα υπαρχουν πραγματα που πρεπει να συζητηθουν ωστε οπως λεμε να ''δεσει το πραμα''.
Άραγε θα θυμάται κάποιος τ' όνομά μας
Της ζωής μας τα εξαίσια φεγγάρια
Τα πάθη μας, τις λύπες, τα δεινά μας, άραγε υπήρξαμε ποτέ στα όνειρα μας?

User avatar
vega
Moderator
Posts: 381
Joined: 14 Oct 2014, 14:13
Has thanked: 10 times
Been thanked: 44 times
Status: Offline

Re: Τζακια.. μυθοι και πραγματικοτητες!

Postby vega » 26 Oct 2014, 08:44

Η αλήθεια είναι ότι τα παλιά πλέον τζάκια ανοιχτού τύπου λέγονται ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ και αυτό γιατί λόγω των μεγάλων απωλειών που έχουν μόνο για διακόσμηση είναι.

Τα ενεργειακά είναι πλέον η βέλτιστη λύση για όσους επιθυμούν την ζεστασιά ενός τζακιού.

User avatar
cosmic
Admin
Posts: 1450
Joined: 14 Oct 2014, 12:22
Location: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 300 times
Been thanked: 227 times
Contact:
Status: Offline

Re: Τζακια.. μυθοι και πραγματικοτητες!

Postby cosmic » 26 Nov 2014, 20:01

Η συζήτηση για την αιθαλομίχλη, που προκαλείται από τα τζάκια, έγινε αντικείμενο προβληματισμού. Συσκέψεις επί συσκέψεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος – την περυσινή χρονιά –με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου, προτάσεις και παρεμβάσεις φορέων, πολίτες, οι οποίοι ανήσυχοι προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί το να καίει κανείς την παλιά επιχρωματισμένη καρέκλα του σπιτιού του στην εστία, ήταν πράξη περιβαλλοντικής ασυνειδησίας...

Σε όλα αυτά, μία πιθανή απάντηση θα μπορούσαν να δώσουν τα ενεργειακά τζάκια.

Ομοιότητες - διαφορές με ένα τζάκι παλαιού τύπου

Σε πρώτο επίπεδο, οι διαφορές, που παρουσιάζει ένα συμβατικό τζάκι - παλαιού τύπου - σε σύγκριση με ένα ενεργειακό, είναι σχεδόν μηδαμινές - εξ' όψεως τουλάχιστον. Στην πραγματικότητα, όμως, το ενεργειακό τζάκι έχει μεγαλύτερη απόδοση, ρυπαίνει πολύ λιγότερο την ατμόσφαιρα, γιατί είναι κλειστή η εστία του, ενώ καίει τα περισσότερα από τα καυσαέρια, που απελευθερώνονται. Το μονοξείδιο, αλλά και το διοξείδιο του άνθρακα καίγονται πριν φύγει στην ατμόσφαιρα, πριν δηλαδή ελευθερωθούν.

Αυτό, που χωρίζει ένα κλασικό – συμβατικό τζάκι από ένα νέου τύπου, ενεργειακό, είναι η μεγάλη διαφορά που έχουν σε απόδοση. Συγκεκριμένα, ο βαθμός απόδοσης ενός συμβατικού τζακιού είναι περίπου 15%, ενώ ο αντίστοιχος ενός ενεργειακού κυμαίνεται μεταξύ 70 – 85%.

Κόστος αγοράς - εγκατάστασης

Για την αγορά και εγκατάστασή του, τα χρήματα, που απαιτούνται, ξεκινούν από 2.000 και μπορεί να φτάσουν έως και 5.000 ευρώ. Εάν υποθέσουμε μια περίοδο λειτουργίας της θέρμανσης 4 μηνών και χρήση του συστήματος θέρμανσης 8 ώρες ανά ημέρα, με μέση μόνωση του σπιτιού και δείκτη απωλειών θερμότητας 125 W/m2, τότε χρειαζόμαστε περίπου 1700 ευρώ σε πετρέλαιο (με τιμή αγοράς 1,28 €/lt) και 840€ σε ξύλα (με τιμή αγοράς 140€/m3). Ένα ποσοστό εξοικονόμησης, το οποίο στην πράξη μπορεί να φτάσει το 50%.

Σε ό,τι αφορά στην καύσιμη ύλη, τα ξύλα πλέον πωλούνται με το κυβικό μέτρο. Ένα κυβικό μέτρο ξύλα αντιστοιχεί σε παλέτα διαστάσεων 1 m x 1 m x 1 m και βάρους 500 – 600 Kg, ενώ ένα κυβικό κοστίζει περίπου 140 ευρώ.

Τι απαιτείται για την εγκατάσταση

Για την εγκατάστασή του σε ένα σπίτι δεν χρειάζεται να υπάρχει ήδη τζάκι. Μπορεί να κατασκευαστεί εξαρχής και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για την τοποθέτηση της καμινάδας. Συνήθως, βλέπουμε τα τζάκια να τοποθετούνται σε εξωτερικούς τοίχους. Παρ όλ' αυτά, η σωστότερη θέση είναι στο κέντρο ενός χώρου, για να διαχέεται ομοιόμορφα η θερμότητα.

Υλικά κατασκευής

Τα ενεργειακά τζάκια κατασκευάζονται συνήθως από χάλυβα ή από μαντέμι - ή συνδυασμό και των δύο -, ενώ η καμινάδα είναι από ανοξείδωτο ατσάλι ή χτιστή. Στο εσωτερικό της εστίας τοποθετούνται πλάκες από πυρότουβλα ή άλλα πυρίμαχα υλικά, τα οποία αυξάνουν την απόδοσή του.

Σημαντικό είναι να εκπονείται μία ολοκληρωμένη μελέτη του χώρου και των αναγκών του σπιτιού. Με δεδομένο ότι οι ενεργειακές απαιτήσεις ενός οικήματος στην Κρήτη είναι διαφορετικές σε σχέση με ένα στη βόρεια Ελλάδα, το πιθανότερο είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση θα πετύχουμε γρηγορότερη απόσβεση, καθώς, όσο βαρύτερος είναι ο χειμώνας, τόσο περισσότερη ενέργεια απαιτείται για να διατηρούμε το σπίτι μας σε θερμοκρασία, περίπου 20 βαθμών Κελσίου, για να μπορεί να είναι βιώσιμο.

Μπορεί να συνδεθεί με τα καλοριφέρ του σπιτιού μας ;

Υπάρχουν, επίσης, αρκετές κατηγορίες ενεργειακών τζακιών, τα οποία συνδέονται με το καλοριφέρ, την ενδοδαπέδια θέρμανση ή το fan coil (μοιάζει με το air condition και εκπέμπει ζεστό αέρα). Επίσης, είναι δυνατή η τοποθέτηση αεραγωγών για τη διάχυση του ζεστού αέρα σε όλο το χώρο. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται ένα είδος ανεμιστήρα, ο οποίος σε κάποια τζάκια του εμπορίου υπάρχει ήδη ενσωματωμένος, ενώ σε άλλα παρέχεται προαιρετικά.

Πώς καθαρίζονται και πόσο συχνά

Η καμινάδα του σπιτιού πρέπει να καθαρίζεται περίπου μία φορά το χρόνο και πάντα ανάλογα με τη χρήση, ενώ ο καθαρισμός του τζακιού δεν διαφέρει σε τίποτα από τον καθαρισμό ενός συμβατικού. Όλα τα ενεργειακά τζάκια διαθέτουν δοχείο συλλογής της στάχτης στο κέντρο της εστίας. Το δοχείο πρέπει να καθαρίζεται τακτικά, ενώ ο χρόνος καθαρισμού εξαρτάται από τη συχνότητα χρήσης του τζακιού, είναι όμως μικρότερος από τον καθαρισμό στάχτης ενός συμβατικού τζακιού.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται ένα συμβατικό τζάκι να μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακό, καθώς τοποθετείται στο ήδη υπάρχον και είναι τύπου "κασέτας", μικρό σε διαστάσεις για να χωράει στο παλιό.
Άραγε θα θυμάται κάποιος τ' όνομά μας
Της ζωής μας τα εξαίσια φεγγάρια
Τα πάθη μας, τις λύπες, τα δεινά μας, άραγε υπήρξαμε ποτέ στα όνειρα μας?

User avatar
cosmic
Admin
Posts: 1450
Joined: 14 Oct 2014, 12:22
Location: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 300 times
Been thanked: 227 times
Contact:
Status: Offline

Re: Τζακια.. μυθοι και πραγματικοτητες!

Postby cosmic » 20 Dec 2014, 17:52

Τύποι τζακιών

- Κασέτα, είναι η τετράγωνη εστία που μπαίνει όπως είναι σε εστία πυρότουβλου. Συνήθως έχουν ανεμιστήρες, εισαγωγή αέρα στην κάτω μπροστινή μεριά, εξωτερικό θερμοθάλαμο γύρω από την εστία και έξοδο αέρα στην πάνω μπροστινή μεριά της κασέτας. Επίσης έχουν και εξόδους αέρα στην πάνω μεριά, από τις οποίες μπορείς να τραβήξεις αεραγωγούς στις πάνω περσίδες, ή άλλα κοντινά σημεία, διότι τα σχετικά μικρά ανεμιστηράκια δεν επιτρέπουν μεγάλες αποστάσεις ή δυνατές ροές.

Προτιμώνται σε αντικατάσταση υπάρχουσας μαντεμένιας ανοιχτής εστίας, σαν πρόσθετη σε πυροτούβλινη εστία, όταν δεν επιθυμούμε να πειραχτεί σχεδόν καθόλου η υπάρχουσα εξωτερική επένδυση. Αν η καμινάδα είναι κλασική χτιστή, ή αμιάντου, περνάμε από μέσα στρογγυλή ανοξείδωτη, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κατασκευαστή. Συνήθως η κασέτα μπαίνει χωρίς να πειράξουμε καθόλου την φούσκα της εστίας, δουλεύουμε από μέσα από την υπάρχουσα εστία και στο τέλος γλυστράμε μέσα την κασέτα και κάνουμε την σύνδεση με την καμινάδα. Τυχόν κενά που μένουν γύρω από την κασέτα, κλείνουν με πρόσθετα μάρμαρα-πέτρες.
Image

- Οι άλλες εστίες που έχουν σκεπή, δεν είναι κασέτες, είναι κλασικές εστίες, στα αγγλικά Foyers. Απαιτούν κλειστή μονωμένη κατασκευή από πάνω τους, συνήθως γυψοσανίδα με πετροβάμβακα, στο πάνω μέρος της οποίας βάζουμε περσίδα για έξοδο του αέρα και αντίστοιχη είσοδο στον χώρο κάτω από την εστία.
Τοποθετούνται σε περιπτώσεις αντικατάστασης υπάρχουσας μαντεμένιας ανοιχτής εστίας με υπάρχουσα φούσκα από γυψοσανίδα, όπου ανοίγει το μπροστά μέρος, γίνεται μόνωση-συνδέσεις και ξανακλείνει. Επίσης μπορεί να μπει και σαν νέα τοποθέτηση, είτε όταν απαιτείται το ελάχιστο δυνατό κόστος, είτε όταν θέλουμε απλότητα, διότι μπορεί να δουλέψει χωρίς καθόλου βεντιλατέρ, μόνο με παθητική ροή αέρα και να ζεστάνει άνετα 60-100τμ χώρου. Αρκετά διαδεδομένη πλέον στην Ευρώπη η τοποθέτησή τους και σαν κάδρα σε τοίχους γυψοσανίδας, μόνο η πρόσοψη είναι εμφανής.
Image

- Υπάρχουν και τα ολοκληρωμένα συστήματα τζακιών, τα οποία είναι μια κλασική εστία, με πόδια, θερμοθάλαμο, δυνατό βεντιλατέρ από κάτω, αεραγωγούς από πάνω, διπλή πόρτα (και ανοιγόμενη και συρόμενη πάνω-κάτω), τα οποία οι ιταλοί τα ονομάζουν Monoblocco (μονοκόμματο θα το λέγαμε εμείς). Δυστυχώς αν και είναι τα πιό ολοκληρωμένα και έτοιμα για χρήση, απαιτούν σχεδόν γκρέμισμα του παλιού τζακιού για να μπουν, οπότε συνήθως μπαίνουν ως νέες κατασκευές και όχι σε μετατροπές. Προτιμώνται ως ολοκληρωμένες έτοιμες λύσεις, όπου δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνογνωσία από την πλευρά του εγκαταστάτη, απλά τοποθετούνται στην θέση τους, συνδέονται στην καμινάδα και χτίζονται γύρω-γύρω με την διακόσμηση που επιθυμούμε.
Image
Άραγε θα θυμάται κάποιος τ' όνομά μας
Της ζωής μας τα εξαίσια φεγγάρια
Τα πάθη μας, τις λύπες, τα δεινά μας, άραγε υπήρξαμε ποτέ στα όνειρα μας?

User avatar
cosmic
Admin
Posts: 1450
Joined: 14 Oct 2014, 12:22
Location: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 300 times
Been thanked: 227 times
Contact:
Status: Offline

Re: Τζακια.. μυθοι και πραγματικοτητες!

Postby cosmic » 20 Dec 2014, 17:55

Αφού ξεδιαλύνουμε τι τύπο εστίας θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να προχωρήσουμε σε επιλογή της μέσα από τις δεκάδες που έχει στο εμπόριο.

Βασικός παράγοντας για να ξεκινήσουμε, είναι η ισχύς της εστίας. Πρέπει να ξεδιαλύνουμε για τι δουλειά θέλουμε το τζάκι. Θα είναι κύρια θέρμανση του σπιτιού, ή απλά θα βοηθάει στην θέρμανση του κυρίου χώρου της σαλοκουζίνας και όσο πάει στα τριγύρω δωμάτια? Αν θα είναι η κύρια θέρμανση, καλό θα ήταν να πάρουμε και λίγο μεγαλύτερο απ ότι οι απώλειες μας, για να είμαστε σίγουροι ότι θα τα βγάλει πέρα ακόμη και τις πιό κρύες μέρες του χειμώνα και ότι δεν θα χρειάζεται να το δουλεύουμε συνέχεια στο 100%.

Βγαίνοντας λοιπόν στην αγορά, αν πχ έχουμε 140τμ σπίτι και θέλοντας περί τα 14kW εστία, θα συναντήσουμε διάφορους καλοθελητές που θα μας υπόσχονται φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Το κυριότερο είναι ότι ψάχνουμε για 14kW ωφέλιμης ή ονομαστικής ισχύος, ισχύος που αποδίδεται στον χώρο δηλαδή, όχι συνολικής θερμικής ισχύος (ισχύς που αποδίδει το ξύλο όταν καίγεται), ούτε μέγιστης (ισχύ που μπορεί να δώσει το τζάκι για περιορισμένο χρονικό διάστημα και όχι συνέχεια). Αν το τζάκι που μας δείχνουνε έχει 14kW ολική θερμική ισχύ, τότε η πραγματική θα είναι 20-30% λιγότερη (η θερμική ισχύς επί την απόδοση της εστίας, πχ 14 x 75% / 100 = 10.5kW). Αντίστοιχα αν η μέγιστη είναι 14kW, πάλι το τζάκι θα είναι 10 έως 12 πραγματικά.

Αρκετά τζάκια στην αγορά, έχουν πλασματική τιμή ισχύος. Είτε γιατί ο κατασκευαστής δεν το μέτρησε και έβαλε μιά "δικιά" του τιμή, είτε έβαλε την ολική θερμική που είναι μεγαλύτερη από την ωφέλιμη. Θα πρέπει να ζητήσουμε αποδεικτικό μέτρησης κατά EN13229, από αξιόπιστο ίδρυμα (όχι δήλωση του ίδιου του κατασκευαστή, όχι από Βουλγάρικα ιδρύματα-υπερβάλλουν παραπάνω και από τους κατασκευαστές αρκετές φορές.) Επίσης, καλό θα είναι στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή να βλέπετε αναλυτικές πληροφορίες για την εστία (ισχύ, απόδοση, κατανάλωση, εκπομπές μονοξειδίου, προτεινόμενος όγκος χώρου θέρμανσης κλπ), δείτε πχ την ιστοσελίδα της La Nordica. Αν η ιστοσελίδα δεν λέει σχεδόν τίποτα, να υποψιάζεστε ότι πρόκειται να ψωνίσετε από σιδερά, όχι πραγματικό κατασκευαστή ενεργειακών εστιών.

Αφού ξεδιαλέξουμε ποιές εστίες μπορούν να ζεστάνουν τον χώρο μας, ήρθε η ώρα να βρούμε και ποιά το κάνει πλέον οικονομικά. Αυτό το βλέπουμε από την απόδοση της εστίας που μας λέει ο κατασκευαστής. Συνήθης απόδοση μιά πραγματικά ενεργειακής εστίας είναι εξ ορισμού τουλάχιστον 70%, έως και 75%. Κάποιες εστίες χρησιμοποιούν και τεχνολογίες για να αυξάνουν παραπάνω την απόδοση, όπως κόφτρες, κλαπέτο στην έξοδο, δευτερογενή καύση. Έτσι θα δούμε εστίες και με 82-86%. Οι τιμές επίσης πρέπει να συνοδεύονται από αποδεικτικό. 90% απόδοση, επειδή απλά το λέει ο ίδιος ο κατασκευατής, φωνάζουν "Μακρυά". Επίσης, υπερβολές του τύπου, "θα δώσω 2500€ γιατί αυτήν η εστία έχει δευτερογενή καύση", οδηγούν σε λάθος αγορές, γιατί αν η εστία των 1000€ χωρίς δευτερογενή καύση έχει απλά 2-3% λιγότερη απόδοση, θα χρειαστεί 20 χρόνια για να κάνουμε απόσβεση του έξτρα ενάμισυ χιλιάρικου. Επίσης η δευτερογενής καύση είναι πολύ καλή και οικολογική, αλλά προϋποθέτει ξύλα κάτω των 20% υγρασίας. Αν δεν έχετε τρόπο να αποθηκεύσετε πολύ ξερά ξύλα, και την καλύτερη εστία να αγοράσετε, δευτερογενή και οικολογική καύση δεν πρόκειται να κάνετε.

Έχοντας λοιπόν καταλήξει σε 3-4 εστίες που αντέχει η τσέπη μας να αγοράσει, μπορούμε πλέον να δούμε ποιά ακριβώς μας αρέσει, κοιτάζοντας και τα λοιπά χαρακτηριστικά, εμφάνιση, μηχανισμοί κουρτίνας αέρα για να μην θολώνει εύκολα το τζάμι, αυτόματο άνοιγμα κλαπέτου όταν ανοίγει η πόρτα για να μην καπνίζει προς το δωμάτιο, δύναμη και θόρυβος βεντιλατέρ, ευκολία αδειάσματος συρταριού στάχτης, γκατζετάκια τύπου αυτόματοι υγραντήρες και αυτόματισμοί θερμοκρασίας.

Τελειώνοντας άφησα το κεφάλαιο της αντοχής-ασφάλειας. Υποθέτω ότι πλέον με την κρίση μέσα στα σπίτια μας, η αγορά κάθε συσκευής γίνεται και με βάση την αντοχή στον χρόνο, ενώ το να δούμε κάποια στιγμή φλόγες να βγαίνουν από τις περσίδες του τζακιού, ούτε θέλουμε να το σκεφτόμαστε. Αυτό μας το καθορίζει κυρίως το πάχος της εστίας, οι σωστές ενώσεις στους αρμούς, το σφράγισμα της πόρτας και εν γένει το συνολικό βάρος της εστίας. Πάχη της τάξης των 3-4 mm στην σκεπή και την έξοδο προς την καμινάδα της εστίας, είναι για εξοχικά που θα κάψουν τζάκι 10-20 μέρες τον χρόνο. Για 180 μέρες τον χρόνο, προτιμήστε κάτι στα 8-9mm, που δεν θα σκευρώσει-πιτσικάρει, ακόμα και αν κάψετε όλη μαζί την αντίκα πολυθρόνα της γιαγιάς στο full. Συγκρίνετε το βάρος της εστίας που σκέφτεστε να αγοράσετε, με αυτό που έχουν οι αντίστοιχες καλές εστίες της αγοράς. Μεγάλες αποκλίσεις προς τα κάτω, δεν υπόσχονται μακροζωΐα.
Άραγε θα θυμάται κάποιος τ' όνομά μας
Της ζωής μας τα εξαίσια φεγγάρια
Τα πάθη μας, τις λύπες, τα δεινά μας, άραγε υπήρξαμε ποτέ στα όνειρα μας?

User avatar
lingfee
Νέος και ωραίος
Posts: 16
Joined: 30 Dec 2014, 15:19
Status: Offline

Re: Τζακια.. μυθοι και πραγματικοτητες!

Postby lingfee » 30 Dec 2014, 21:52

Γενικα το φαινομενο συνεχιζει και παιρνει μεγαλες διαστασεις, ειχανε πει απο την κυβερνηση θα κανουν καποιες ρυθμισεις να το περιορησουν αλλα μαλλον εμειναν μονο στα λογια οπως παντα... http://www.alexpolisonline.com/2014/12/aithalomixli-apeili-gia-tin-ugeia.html

User avatar
Maria Charatsiari
Νέος και ωραίος
Posts: 17
Joined: 29 Dec 2014, 22:52
Status: Offline

Re: Τζακια.. μυθοι και πραγματικοτητες!

Postby Maria Charatsiari » 30 Dec 2014, 22:40

Πολύ καλά τα ενεργειακά τζάκια,αλλά πανάκριβα!!!Βέβαια κάνεις απόσβεση με τον χρόνο,αλλά..... όταν τα δίνεις μαζεμένα στην αρχή,πέφτει κάπως βαρύ!

User avatar
miknak
Νέος και ωραίος
Posts: 17
Joined: 30 Dec 2014, 09:22
Status: Offline

Re: Τζακια.. μυθοι και πραγματικοτητες!

Postby miknak » 30 Dec 2014, 23:05

Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο. Υπάρχουν λεπτομέρειες στην χρηση ενός ενεργειακού τζακιού που μπορούν να μας δώσουν λιγότερη κατανάλωση ή μεγαλύτερη απόδοση;

User avatar
Φιλιππακόπουλος
Πελλετοκαύστης
Posts: 71
Joined: 19 Oct 2014, 20:46
Has thanked: 1 time
Been thanked: 10 times
Contact:
Status: Offline

Re: Τζακια.. μυθοι και πραγματικοτητες!

Postby Φιλιππακόπουλος » 31 Dec 2014, 11:41

Δυστυχώς στην Ελλάδα ότι δηλώνεις είσαι !!αυτά που διαβάσατε παραπάνω απο τα παιδιά δυστυχώς δεν τα γνωρίζουν το 95% αυτών που αυτοχαρακτηρίζονται ως τζακάδες !!μετά από αυτή μου την γκρινιάρικη εισαγωγή θα σας αναλύσω και εγώ κάποιες λεπτομέρειες όσον αφορά τα ενεργειακά τζάκια !!
Απο την εμπειρία μου λοιπόν έχω δει οτι και το καλύτερο τζάκι να έχει κάποιος αν δεν τοποθετηθεί σωστά ΔΕ θα αποδώσει !
Τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε κατά την διάρκεια της τοποθέτησης απο τον "τζακά" μας είναι τα εξής :
1) Σωστή τοποθέτηση καμινάδας (ίσως το σημαντικότερο απο όλα γιατί εχει να κάνει με την οικονομία στην κατανάλωση ξύλου )
Είτε είναι τζάκι είτε λέβητας ξύλου -λιγνίτη αυτό που πρέπει να ξέρει αυτός που θα το τοποθετήσει είναι ο σωστός ελκυσμός της καμινάδας !
Συνήθως οι εταιρίες που πουλάνε ενα τζάκι ή ενα λέβητα λένε οτι π.χ .Έχουν ενα τζάκι 16 KW με 75% ενεργειακή απόδοση .αυτό για να το πετύχουν είχαν στην παρούσα φάση της μέτρησης 12 Pa(Pascal -μονάδα μέτρησης που μετράμε τον ελκυσμό της καμινάδας ).
2)Σωστή μόνωση της φούσκας του τζακιού .
Φούσκα λέμε την κατασκευή που κάνουμε γύρω απο το τζάκι με μονωτικό υλικό και γυψοσανίδα .
Στην αγορά υπάρχουν πολλά μονωτικά απο διάφορες εταιρίες . τα κυριότερα που επικρατούν είναι ο πετροβάμβακας και το ασβεστικό πυρίτιο (izol) . Ο πετροβάμβακας και αυτός μόνο συγκεκριμένα προϊόντα του ενώ κάνει να μπει σε πολλές περιπτώσεις φούσκας όπως τζάκια καλοριφερ ή μονομπλοκ (που διαβάσατε παραπάνω ) υπό προϋποθέσεις βέβαια -σωστές αποστάσεις απο την εστία 15-20 εκατοστά και καλή ροή του αέρα απο τις περσίδες .Δεν τον βάζουμε όμως σε τζάκια Foyer γιατί ακόμα και το χειρότερο τζάκι στα 15-20 εκατοστά αναπτύσσει πάνω απο 250 βαθμούς Κελσίου .το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι οτι πάνω απο τους 180-200 βαθμούς η κόλλα που ενώνει τον πετροβάμβακα με το αλουμινόφυλο αρχίζει να καίγεται και να έχει μια δυσάρεστη οσμή η οποία μεταφέρετε μέσα στο σπίτι μας .τα χειρότερα όμως έρχονται μετά την πάροδο κάποιον ετών όταν απο τις διαστολές συστολές η κατασκευή όσο και καλά να έχει γίνει αφήνει σωματίδια του πετροβάμβακα να αιωρούνται στη φούσκα και κατά επέκταση και στο σπίτι μας .αυτά τα σωματίδια δεν έχει βγει καμία εταιρία μέχρι σήμερα να μας διαβεβαίωση οτι είναι 100% βιοδιασπώμενα
3) Οταν επιλέγουμε να αγοράσουμε μια εστία φροντίζουμε η εστία για την καύση των ξύλων να έχει δυνατότητα να παίρνει αέρα απο έξω .Σύμφωνα με το πρότυπο BImSchG 2 που ισχύει εδώ και 2 χρόνια σε Αυστρία Γερμανία Πολωνία και σιγά σιγά το ενσωματώνουν και άλλες χώρες ο αέρας για την καύση πρέπει να πηγαίνει κατευθείαν απο έξω με σωλήνα στο τζάκι και όχι αφήνοντάς τον απο κάτω όπως κάνουν αρκετοί τζακάδες .φυσικά δεν το έχουν και σαν επιλογή πολλά τζάκια που υπάρχουν στην αγορά .
4) Ο αέρας που θα θερμανθεί από το τζάκι μας σύμφωνα πάλι με το BImSchG 2 δεν πρέπει να προέρχεται απο έξω αλλά απο μέσα !το σκεπτικό και η λογική του είναι η εξής : Έστω οτι έχουμε σπίτι 100τ.μ με 3 μέτρα ύψος .τα κυβικά του σπιτιού μας χοντρικά είναι 300 κυβικά αέρα .Αν παίρναμε αέρα απο έξω να ζεστάνουμε το σπίτι με ενα μοτέρ 600 κυβικά θα αλλάζαμε τον αέρα του σπιτιού μας 2 φορές την ώρα (μιας και δεν είναι μπαλόνι να φουσκώσει) .Δηλαδή όσος αέρας θα έμπαινε απο το μοτέρ και απο το τζάκι άλλος τόσος θα έβγαινε απο χαραμάδες και τον απορροφητήρα μας .
Κατά την γνώμη μου αυτά τα 4 στοιχεία πρέπει να ρωτάτε πριν αγοράσετε μια εστία τον οποιοδήποτε πωλητή -τζακά .αν δε σας απαντήσει- πείσει σύμφωνα με τα παραπάνω τα λεφτάκια σας και σε άλλη παραλία ..........!!!

User avatar
nemesisam
Νέος και ωραίος
Posts: 16
Joined: 31 Dec 2014, 18:02
Status: Offline

Re: Τζακια.. μυθοι και πραγματικοτητες!

Postby nemesisam » 31 Dec 2014, 18:17

Τα ηλεκτρικα ειναι ενεργειακα;


Return to “Ενεργειακά τζάκια”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron

Login  •  Register