ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ!!! JOIN US NOW!

ΝΕΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ->(viewforum.php?f=5) ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

Συστημα ηλεκτροπαραγωγής με αεριοποίηση βιομάζας

Ναι και φυσικά! Μιλάμε για πράσινη ενέργεια!
Γουστάρουμε βιοενέργεια και θέλουμε να προχωρήσει!
User avatar
cosmic
Admin
Posts: 1453
Joined: 14 Oct 2014, 12:22
Location: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 300 times
Been thanked: 227 times
Contact:
Status: Offline

Συστημα ηλεκτροπαραγωγής με αεριοποίηση βιομάζας

Postby cosmic » 14 Oct 2014, 19:30

Η παρακάτω παρουσίαση είναι εταιρική και μου στάλθηκε από έναν φίλο και συνφορουμίτη (Ανδρέα σ ευχαριστούμε!)


Γενική περιγραφή

Σε μια γεννήτρια απόδοσης 10kw με κινητήρα εσωτερικής καύσης αερίου τοποθετείται αεριοποιητής παραγωγής syngas.
Η παραγωγή του syngas είναι συνεχής με μέγιστο την τροφοδοσία της γεννήτριας για την παραγωγή 10kW.

Συστήματα αεριοποίησης βιομάζας
• Υψηλή απόδοση
• Προηγμένη Τεχνολογία
• Πλήρως αυτοματοποιημένη
• Υψηλή ποιότητα υλικών και κατασκευής
• Φιλική προς το Περιβάλλον

Η Μονάδα είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα Αεριοποίησης Βιομάζας, έτοιμη να δώσει ένα καθαρό, υψηλής ποιότητας Αέριο από διάφορα είδη βιομάζας . Το παραγόμενο καθαρό και υψηλής ποιότητας αέριο της Μονάδας την κάνει κατάλληλη για πολλές επενδυτικές εφαρμογές.

Περιγραφή Λειτουργίας

Η Μονάδα Αεριοποίησης είναι με ακρίβεια ένα σχεδιασμένο και κατασκευασμένο σύστημα μετατροπής της βιομάζας σε καύσιμο αέριο με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια μέσω ηλεκτρογεννήτριας κινούμενης από μηχανή εσωτερικής καύσης.
Η Μονάδα είναι σταθερής κατασκευής, εξοπλισμένη με Αεριοποιητή crossdraft (οριζόντιας ροής). Σαν γεγονός αυτό, μόνο του, εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας αέριο κατάλληλο για οποιαδήποτε εφαρμογή.

Ο Αεριοποιητής της μονάδας δεν έχει κινούμενα μέρη. Είναι κατασκευασμένος με αυστηρές προδιαγραφές χρησιμοποιώντας υψηλή ποιότητας υλικά, ενώ η κατασκευή γίνεται από εξειδικευμένους τεχνίτες.
Οι Αεριοποιητής της μονάδας «ζει» στην ζώνη πυρόλυσης, φθάνοντας βέλτιστες θερμοκρασίες λίγα λεπτά μετά την εκκίνηση παράγοντας υψηλής ποιότητας αέριο απαλλαγμένο από πίσσα . Η υψηλή (1200-1300 C) θερμοκρασία εξασφαλίζει γρήγορη πυρόλυση και περιορίζει τις άλλες ανεπιθύμητες ενώσεις , διασφαλίζοντας ένα καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον αέριο , κατάλληλο ως καύσιμο για κάθε εφαρμογή.

Η Μονάδα χρησιμοποιεί σύστημα διπλών κυκλώνων για καθαρισμό του αερίου(χονδρά – ψιλά σωματίδια) και δίνει τη δυνατότητα στο παραγόμενο αέριο να καθαριστεί από όλα τα σωματίδια.
Το σύστημα ψύξης του αερίου της Μονάδος έχει δύο στάδια εξασφαλίζοντας την θερμοκρασία του αερίου , που ορίζει η προδιαγραφή του κατασκευαστή του κινητήρα εσωτερική καύσης .
Στο πρώτο στάδιο η θερμοκρασία του αερίου κατέρχεται από τους 600ο στους 300ο Κελσίου.
Στο δεύτερο στάδιο η θερμοκρασία κατέρχεται από τους 300ο στους 50ο Κελσίου .

Η ολοκληρωμένη μονάδα είναι ικανή να δέχεται πρώτη ύλη , ως καύσιμο τροφοδοσίας , βιομάζα με υγρασία μέχρι 20% .
Η μονάδα μετατρέπει την πρώτη ύλη σε αναλογία 1 κιλό βιομάζας σε ένα κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας .
Σε περίπτωση διπλού καυσίμου απαιτούνται 20% πετρέλαιο και 80% βιομάζα .
Είναι απαραίτητο να κλείσει το σύστημα Αεριοποίησης κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης τέφρας.
Κάθε ολοκληρωμένη μονάδα υποβάλλεται σε αυστηρούς ελέγχους πριν από την πιστοποίηση και την αποστολή στον τόπο του έργου. Για παράδειγμα: πριν από την αποστολή, κάθε μονάδα υποβάλλεται σε 100 ώρες δοκιμές.

Η προσαρμοστικότητα της μονάδας έχει την ικανότητά να Αεριοποιεί πολλούς τύπους Βιομάζας σε διάφορες μορφές χωρίς τροποποιήσεις του συστήματος ή αλλοιώσεις. Παράδειγμα: κομμάτια ξύλου, κλαδέματα , τα τσιπ ξύλου κα.
Tο αέριο είναι καθαρό και απαλλαγμένο από πίσσα και από άλλα σωματίδια.

Στο σύστημα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
1) Αεριοποιητής
2) Κυκλώνες
3) Ψήκτρες
4) Φίλτρα
5) Δεξαμενή αερίου σύνθεσης
6) Κινητήρας-Γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος

Image

1. ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΤΗΣ
Ο Αεριοποιητής είναι μια μονάδα μετατροπής της βιομάζας, που στηρίζεται στην απλότητα! Δεν έχει κινούμενα μέρη και, μέσα από μια προσεκτική διαχείριση του αέρα, είναι σε θέση να φθάσει πολύ εύκολα σε υψηλές θερμοκρασίες ( από 50 έως 1.300 βαθμούς Κελσίου). Με την παρουσία αυτών των πολύ υψηλών θερμοκρασιών ξεκινά η διαδικασία της Αεριοποίησης. Με απλά λόγια, είναι αυτή η διαδικασία που μετατρέπει ένα στερεό καύσιμο Βιομάζας ως πρώτη ύλη τροφοδοσίας, σε ένα πολύ καθαρό, ζεστό, αέριο υψηλών οκτανίων.

Image

Α.1.Τι είναι ο Αεριοποιητής βιομάζας:
Είναι ένας φούρνος εντός του οποίου τοποθετείται η βιομάζα και ένα μέρος της χρησιμοποιείται για την θέρμανση του φούρνου ο οποίος την αεριοποιεί.
Ο Αεριοποιητής μας χαρακτηρίζεται από :
-Καύση με σταθερή κλίνη
-Οριζόντια ( Crossdraft ) αεριοποίηση
Η διαδικασία αεριοποίησης περιλαμβάνει τις φάσεις :
ΚΑΥΣΗ – ΠΥΡΟΛΥΣΗ – ΞΗΡΑΝΣΗ – ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
Στη φάση καύση αναφλέγεται η βιομάζα αποδίδοντας θερμοκρασία 800 – 900 °C και δημιουργείται η ζώνη καύσης.
Στη φάση πυρόλυση δημιουργείται πάνω από την ζώνη καύσης η ζώνη πυρόλυσης σε περιοχή θερμοκρασιών από 700 – 250 °C.
Στη φάση ξήρανση δημιουργείται πάνω από τη ζώνη πυρόλυσης η ζώνη ξήρανσης σε περιοχή θερμοκρασιών από 250 – 100 °C.
Στη φάση αεριοποίηση δημιουργείται κάτω από την ζώνη καύσης η ζώνη αεριοποίησης σε περιοχή θερμοκρασιών 900 -1000 °C.

Image

Image

Α.2.Τεχνική περιγραφή :
Ο αεριοποιητής κατασκευάζεται από χαλυβδόφυλλα πάχους 4 και 10 χιλιοστά. Η ζώνη καύσης από χάλυβα ανοξείδωτο πάχους 5 χιλιοστά. Είναι ντυμένος εσωτερικά με πυρότουβλα μαγνησιακά πάχους 26 χιλιοστών και αντοχής σε θερμοκρασία 1600 °C.

2. ΚΥΚΛΩΝΕΣ

Το παραγόμενο αέριο εξέρχεται του αεριοποιητή και εισέρχεται σε 2 εν σειρά κυκλώνες για την απομάκρυνση αιωρούμενων σωματιδίων.
Ο πρώτος κυκλώνας είναι <συμβατικός> για την απομάκρυνση μεγάλων-μεσαίων σωματιδίων και ο δεύτερος κυκλώνας είναι <υψηλής απόδοσης> για την απομάκρυνση μικρών και πολύ μικρών σωματιδίων. Με τον τρόπο αυτόν απαλλάσσεται το αέριο από σωματίδια και εξασφαλίζεται η καθαρότητα του.
Στο κάτω μέρος κάθε κυκλώνα ξεχωριστά υπάρχει δοχείο συλλογής με θυρίδα για την απομάκρυνση των σωματιδίων.

Image

3. ΨΥΚΤΡΕΣ

Το απαλλαγμένο από σωματίδια αέριο, μετά τους κυκλώνες, έχει θερμοκρασία 400-500°C, για το λόγο αυτό πρέπει να ψυχθεί. Η ψύξη του αερίου επιτυγχάνεται με διπλό σύστημα ψύξης από δυο Ψήκτρες συνδεδεμένες σε σειρά. Η πρώτη ψήκτρα είναι υδρόψυκτη (ψυκτικό μέσο νερό) και κατεβάζει τη θερμοκρασία του αερίου στους 90-110°C. Η δεύτερη ψήκτρα είναι αερόψυκτη και κατεβάζει την θερμοκρασία του αερίου 45-55°C. Στο κάτω μέρος οι ψήκτρες διαθέτουν βάνες για την αποστράγγιση τυχών υγρασίας από την συμπύκνωση της τυχόν υγρασίας του αερίου.

Image

4. Φίλτρα

Το κρύο αέριο πλέον απαλλαγμένο από σωματίδια οδηγείται σε φίλτρα για να επιτευχτεί ο τέλειος καθαρισμός του από οποιαδήποτε ξένα σωματίδια.
Αρχικά περνάει από στρώμα με πριονίδι, στο κάτω μέρος του φίλτρου, και κατόπιν από σακόφιλτρα. Τα φίλτρα είναι πλήρως προσβάσημα για τον καθαρισμό ή την αντικατάστασή τους.

Image

5. ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΑΕΡΙΟΥ ΣΥΝΘΕΣΗΣ

To παραγόμενο αέριο συγκεντρώνεται στη δεξαμενή. Η δεξαμενή φέρει βάνα για των έλεγχο τις ποιότητας του αερίου (αν είναι αναφλέξιμο)

6. Κινητήρας-Γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος

Η γεννήτρα είναι γεννήτρια φυσικού αερίου που με τις κατάλληλες μετατροπές μπορεί να τροφοδοτηθεί με καύσιμο αέριο (syngas). Η απόδοση τις γεννήτρια είναι μειωμένη κατά 25-30% λόγω του ότι η θερμογόνος δύναμη του καύσιμου αέριου (syngas) είναι 5 MJ/m3, ενώ του φυσικού αερίου είναι 18 MJ/m3.
Οι παρακάτω προδιαγραφές απόδοσης είναι για φυσικό αέριο από τον κατασκευαστή. Παρόλα αυτά η γεννήτρια λειτουργεί και με syngas με μειωμένη απόδοση κατά 25-30%, δηλ. απόδοση 10 kw, χωρίς προβλήματα.

Image
Άραγε θα θυμάται κάποιος τ' όνομά μας
Της ζωής μας τα εξαίσια φεγγάρια
Τα πάθη μας, τις λύπες, τα δεινά μας, άραγε υπήρξαμε ποτέ στα όνειρα μας?

User avatar
cosmic
Admin
Posts: 1453
Joined: 14 Oct 2014, 12:22
Location: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 300 times
Been thanked: 227 times
Contact:
Status: Offline

Re: Συστημα ηλεκτροπαραγωγής με αεριοποίηση βιομάζας

Postby cosmic » 14 Oct 2014, 19:31

Kάποια ενδιαφέρων στοιχεία σχετικά με την αεροποιηση και την παραγωγή ηλ. ενέργειας :

Μια γεννήτρια παραγωγής αερίου από ξύλο-βιομάζα είναι μια μονάδα αεριοποίησης, η οποία μετατρέπει το ξύλο ή κάρβουνο ή την βιομάζα σε αέριο, ένα αέριο σύνθεσης που αποτελείται από ατμοσφαιρικό άζωτο , μονοξείδιο του άνθρακα , υδρογόνο , τα ίχνη του μεθανίου , και άλλα αέρια, τα οποία - μετά από ψύξη και φιλτράρισμα - μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να δώσει κίνηση σε ένα κινητήρα εσωτερικής καύσης ή για άλλους σκοπούς.

Ιστορικά στοιχεία

Η αεριοποίηση ήταν μια σημαντική και ευρέως διαδεδομένη τεχνολογία για την παραγωγή φωταερίου από άνθρακα κυρίως για σκοπούς φωτισμού κατά τη διάρκεια του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα. Όταν οι πρώτες σταθερές μηχανές εσωτερικής καύσης με βάση το κύκλο Otto έγιναν διαθέσιμες το 1870, εκτοπίσαν τις ατμομηχανές και πήραν την θέση αυτών σε πολλές εργασίες που απαιτούν σταθερή κινητήρια δύναμη. Η δυναμική και πρακτική εφαρμογή της αεριοποίησης σε κινητήρες εσωτερικής καύσης ήταν καλά κατανοητή από τις πρώτες ημέρες της ανάπτυξής τους.
Το 1873, ο Thaddeus SC Lowe αναπτύξε και κατοχυρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη διαδικασία του φυσικού αερίου νερού με την οποία μεγάλες ποσότητες υδρογόνου αερίου θα μπορούσαν να παραχθούν για οικιακή και εμπορική χρήση σε θέρμανση και φωτισμό. Σε αντίθεση με την κοινή του φωταερίου, ή αέριο κοκ το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην δημοτική υπηρεσία, αυτό το αέριο έδινε ενα πιο αποτελεσματικό καύσιμο θέρμανσης.

Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα οι κινητήρες εσωτερικής καύσης μερικές φορές τροφοδοτούνται με αέριο παραγώμενο από άνθρακα, και κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα η εξέλιξη ήταν να χρησιμοποιούν αέριο που δημιουργήθηκε από το κοκ που ήταν σημαντικά φθηνότερο από το αέριο άνθρακα που βασιζόταν στην απόσταξη (πυρόλυση) του πιο ακριβού από το κοκ άνθρακα.

Το 1920 ο Γάλλος εφευρέτης Georges Imbert δημιούργησε τη γεννήτρια downdraft «Imbert».
Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου η παροχή βενζίνης ήταν με δελτίο. Στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, μεγάλος αριθμός γεννητριών κατασκευάζονται για τη μετατροπή του ξύλου και του άνθρακα σε καύσιμο για τα οχήματα. Εμπορικά, γεννήτριες πέρασαν σε παραγωγή πριν και μετά τον πόλεμο για χρήση σε ειδικές περιπτώσεις ή σε προβληματικές οικονομίες .

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) δημοσίευσε ένα βιβλίο τον Μάρτιο του 1989 και περιγράφει πώς να κατασκευάσει κανείς μια γεννήτρια αερίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όταν το πετρέλαιο δεν θα ήταν διαθέσιμο.

Ένα project για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης ξεκίνησε το 2005 στο Güssing της Αυστρία με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το project αποτελείται από μια μονάδα παραγωγής ενέργειας με γεννήτρια αερίου από ξύλο και ένα κινητήρα φυσικού αερίου για να μετατρέψει το αέριο από to ξύλο σε 2 MW ηλεκτρικής ενέργειας και 4,5 MW θερμότητας. Στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο αερίο (syngas) υπάρχουν επίσης δύο δεξαμενές (για πειραματικούς σκοπούς) αποθήκευσης του αερίου. Στην μια δεξαμενη λάμβανε μέρος ένα πείραμα για τη μετατροπή του αερίου από ξύλο, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Fischer-Tropsch , σε τύπου ντίζελ καυσίμο. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2005, ήταν δυνατή η μετατροπή 5 κιλών ξύλου σε 1 λίτρο καυσίμου.


Οι Γεννήτριες αερίου syngas έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με τη χρήση του πετρελαίου :

- Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δουλέψουν κινητήρες εσωτερικής καύσης (ή αεριοστρόβιλοι , για μέγιστη αποτελεσματικότητα) χρησιμοποιώντας ξύλο και βιομάζα, μια ανανεώσιμη πηγή , και εν τη απουσία του πετρελαίου ή φυσικού αερίου , για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας έλλειψης καυσίμου.
- Έχουν κλειστό κύκλο του άνθρακα , συμβάλλουν λιγότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη , και είναι βιώσιμη σαν τεχνολογία στη φύση.
- Μπορούν να κατασκευαστούν σχετικά εύκολα σε μια κρίση χρησιμοποιώντας εύκολα υλικά.
- Έχουν πολύ καθαρότερη καύση από φωτιά με ξύλα ή βενζινοκινητήρες (χωρίς ελέγχους εκπομπών).
- Είναι εφικτό να χρησιμοποιηθούν σε μικρές μονάδες συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας (με ανάκτηση θερμότητας από τον παραγωγό αερίου και για την θέρμανση νερού για υδραυλική θέρμανση).

Τα μειονεκτήματα είναι:

- Το μεγάλο ειδικό μέγεθος
- Η σχετικά αργή ταχύτητα εκκίνησης, ο χρόνος για τη θέρμανση μπορεί να πάρει πολλά λεπτά και σε μεγαλύτερες μονάδες ακόμη και ώρες έως ότου επιτευχθεί η σχεδιασμένη δύναμη.
- Το πρωταρχικό καύσιμο αέριο που παράγεται κατά τη διάρκεια της αεριοποίησης είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, και στη συνέχεια καίγεται σε ασφαλή διοξείδιο του άνθρακα στον κινητήρα (ή άλλη εφαρμογή) μαζί με τα άλλα καύσιμα αέρια. Ωστόσο, η συνεχής έκθεση σε μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο ακόμη και σε μικρές έως μέτριες συγκεντρώσεις.
- Η υγρασία του ξύλου (συνήθως 15 έως 20%) και τους υδρατμούς που δημιουργεί από τα άτομα Ο- και Η- του ίδιου του ξηρού ξύλου (περίπου 0,4 λίτρα νερού φορτωμένο με οργανικές ουσίες ανά kg ξηρού ξύλου) συμπυκνώνεται κατά τη διάρκεια ψύξης και φιλτραρίσματος του αερίου και παράγει ένα υγρό - πίσσα, η οποία χρειάζεται ειδική επεξεργασία για την απομάκρυνση και εναπόθεση στο περιβάλλον.
Άραγε θα θυμάται κάποιος τ' όνομά μας
Της ζωής μας τα εξαίσια φεγγάρια
Τα πάθη μας, τις λύπες, τα δεινά μας, άραγε υπήρξαμε ποτέ στα όνειρα μας?

User avatar
cosmic
Admin
Posts: 1453
Joined: 14 Oct 2014, 12:22
Location: Θεσσαλονίκη
Has thanked: 300 times
Been thanked: 227 times
Contact:
Status: Offline

Re: Συστημα ηλεκτροπαραγωγής με αεριοποίηση βιομάζας

Postby cosmic » 20 Oct 2014, 18:45

Image

Να και μια πολύ μεγάλη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας & θερμανσης την οποία μου έστειλε η topling.gr προς ενημέρωση μας.
Άραγε θα θυμάται κάποιος τ' όνομά μας
Της ζωής μας τα εξαίσια φεγγάρια
Τα πάθη μας, τις λύπες, τα δεινά μας, άραγε υπήρξαμε ποτέ στα όνειρα μας?


Return to “Ενέργεια από βιομάζα”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron

Login  •  Register