Postby cosmic » 20 Dec 2014, 17:55
Αφού ξεδιαλύνουμε τι τύπο εστίας θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να προχωρήσουμε σε επιλογή της μέσα από τις δεκάδες που έχει στο εμπόριο.
Βασικός παράγοντας για να ξεκινήσουμε, είναι η ισχύς της εστίας. Πρέπει να ξεδιαλύνουμε για τι δουλειά θέλουμε το τζάκι. Θα είναι κύρια θέρμανση του σπιτιού, ή απλά θα βοηθάει στην θέρμανση του κυρίου χώρου της σαλοκουζίνας και όσο πάει στα τριγύρω δωμάτια? Αν θα είναι η κύρια θέρμανση, καλό θα ήταν να πάρουμε και λίγο μεγαλύτερο απ ότι οι απώλειες μας, για να είμαστε σίγουροι ότι θα τα βγάλει πέρα ακόμη και τις πιό κρύες μέρες του χειμώνα και ότι δεν θα χρειάζεται να το δουλεύουμε συνέχεια στο 100%.
Βγαίνοντας λοιπόν στην αγορά, αν πχ έχουμε 140τμ σπίτι και θέλοντας περί τα 14kW εστία, θα συναντήσουμε διάφορους καλοθελητές που θα μας υπόσχονται φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Το κυριότερο είναι ότι ψάχνουμε για 14kW ωφέλιμης ή ονομαστικής ισχύος, ισχύος που αποδίδεται στον χώρο δηλαδή, όχι συνολικής θερμικής ισχύος (ισχύς που αποδίδει το ξύλο όταν καίγεται), ούτε μέγιστης (ισχύ που μπορεί να δώσει το τζάκι για περιορισμένο χρονικό διάστημα και όχι συνέχεια). Αν το τζάκι που μας δείχνουνε έχει 14kW ολική θερμική ισχύ, τότε η πραγματική θα είναι 20-30% λιγότερη (η θερμική ισχύς επί την απόδοση της εστίας, πχ 14 x 75% / 100 = 10.5kW). Αντίστοιχα αν η μέγιστη είναι 14kW, πάλι το τζάκι θα είναι 10 έως 12 πραγματικά.
Αρκετά τζάκια στην αγορά, έχουν πλασματική τιμή ισχύος. Είτε γιατί ο κατασκευαστής δεν το μέτρησε και έβαλε μιά "δικιά" του τιμή, είτε έβαλε την ολική θερμική που είναι μεγαλύτερη από την ωφέλιμη. Θα πρέπει να ζητήσουμε αποδεικτικό μέτρησης κατά EN13229, από αξιόπιστο ίδρυμα (όχι δήλωση του ίδιου του κατασκευαστή, όχι από Βουλγάρικα ιδρύματα-υπερβάλλουν παραπάνω και από τους κατασκευαστές αρκετές φορές.) Επίσης, καλό θα είναι στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή να βλέπετε αναλυτικές πληροφορίες για την εστία (ισχύ, απόδοση, κατανάλωση, εκπομπές μονοξειδίου, προτεινόμενος όγκος χώρου θέρμανσης κλπ), δείτε πχ την ιστοσελίδα της La Nordica. Αν η ιστοσελίδα δεν λέει σχεδόν τίποτα, να υποψιάζεστε ότι πρόκειται να ψωνίσετε από σιδερά, όχι πραγματικό κατασκευαστή ενεργειακών εστιών.
Αφού ξεδιαλέξουμε ποιές εστίες μπορούν να ζεστάνουν τον χώρο μας, ήρθε η ώρα να βρούμε και ποιά το κάνει πλέον οικονομικά. Αυτό το βλέπουμε από την απόδοση της εστίας που μας λέει ο κατασκευαστής. Συνήθης απόδοση μιά πραγματικά ενεργειακής εστίας είναι εξ ορισμού τουλάχιστον 70%, έως και 75%. Κάποιες εστίες χρησιμοποιούν και τεχνολογίες για να αυξάνουν παραπάνω την απόδοση, όπως κόφτρες, κλαπέτο στην έξοδο, δευτερογενή καύση. Έτσι θα δούμε εστίες και με 82-86%. Οι τιμές επίσης πρέπει να συνοδεύονται από αποδεικτικό. 90% απόδοση, επειδή απλά το λέει ο ίδιος ο κατασκευατής, φωνάζουν "Μακρυά". Επίσης, υπερβολές του τύπου, "θα δώσω 2500€ γιατί αυτήν η εστία έχει δευτερογενή καύση", οδηγούν σε λάθος αγορές, γιατί αν η εστία των 1000€ χωρίς δευτερογενή καύση έχει απλά 2-3% λιγότερη απόδοση, θα χρειαστεί 20 χρόνια για να κάνουμε απόσβεση του έξτρα ενάμισυ χιλιάρικου. Επίσης η δευτερογενής καύση είναι πολύ καλή και οικολογική, αλλά προϋποθέτει ξύλα κάτω των 20% υγρασίας. Αν δεν έχετε τρόπο να αποθηκεύσετε πολύ ξερά ξύλα, και την καλύτερη εστία να αγοράσετε, δευτερογενή και οικολογική καύση δεν πρόκειται να κάνετε.
Έχοντας λοιπόν καταλήξει σε 3-4 εστίες που αντέχει η τσέπη μας να αγοράσει, μπορούμε πλέον να δούμε ποιά ακριβώς μας αρέσει, κοιτάζοντας και τα λοιπά χαρακτηριστικά, εμφάνιση, μηχανισμοί κουρτίνας αέρα για να μην θολώνει εύκολα το τζάμι, αυτόματο άνοιγμα κλαπέτου όταν ανοίγει η πόρτα για να μην καπνίζει προς το δωμάτιο, δύναμη και θόρυβος βεντιλατέρ, ευκολία αδειάσματος συρταριού στάχτης, γκατζετάκια τύπου αυτόματοι υγραντήρες και αυτόματισμοί θερμοκρασίας.
Τελειώνοντας άφησα το κεφάλαιο της αντοχής-ασφάλειας. Υποθέτω ότι πλέον με την κρίση μέσα στα σπίτια μας, η αγορά κάθε συσκευής γίνεται και με βάση την αντοχή στον χρόνο, ενώ το να δούμε κάποια στιγμή φλόγες να βγαίνουν από τις περσίδες του τζακιού, ούτε θέλουμε να το σκεφτόμαστε. Αυτό μας το καθορίζει κυρίως το πάχος της εστίας, οι σωστές ενώσεις στους αρμούς, το σφράγισμα της πόρτας και εν γένει το συνολικό βάρος της εστίας. Πάχη της τάξης των 3-4 mm στην σκεπή και την έξοδο προς την καμινάδα της εστίας, είναι για εξοχικά που θα κάψουν τζάκι 10-20 μέρες τον χρόνο. Για 180 μέρες τον χρόνο, προτιμήστε κάτι στα 8-9mm, που δεν θα σκευρώσει-πιτσικάρει, ακόμα και αν κάψετε όλη μαζί την αντίκα πολυθρόνα της γιαγιάς στο full. Συγκρίνετε το βάρος της εστίας που σκέφτεστε να αγοράσετε, με αυτό που έχουν οι αντίστοιχες καλές εστίες της αγοράς. Μεγάλες αποκλίσεις προς τα κάτω, δεν υπόσχονται μακροζωΐα.
Άραγε θα θυμάται κάποιος τ' όνομά μας
Της ζωής μας τα εξαίσια φεγγάρια
Τα πάθη μας, τις λύπες, τα δεινά μας, άραγε υπήρξαμε ποτέ στα όνειρα μας?