ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ!!! JOIN US NOW!

ΝΕΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ->(viewforum.php?f=5) ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

Κομποστοποίηση

Recycle - Reuse για να σώσουμε τον πλανήτη!
Να ενημερωθούμε, μπας και ευαισθητοποιηθούμε σαν λαός
User avatar
vega
Moderator
Posts: 381
Joined: 14 Oct 2014, 14:13
Has thanked: 10 times
Been thanked: 44 times
Status: Offline

Κομποστοποίηση

Postby vega » 19 Oct 2014, 20:58

Image


Κομποστοποίηση ονομάζεται η αερόβια (ανάγκη ύπαρξης οξυγόνου), βιολογική διεργασία αποικοδόμησης των οργανικών απορριμμάτων (φλούδια από φρούτα κλπ.) και την μετατροπή τους σε οργανικό εδαφοβελτιωτικό λίπασμα για τα φυτά. Η κομποστοποίηση μιμείται ουσιαστικά και επιταχύνει τις διεργασίες αποικοδόμησης των οργανικών που συμβαίνουν αυθόρμητα στη φύση.

Γίνεται κατανοητό πως η κομποστοποίηση έχει ευρύ πεδίο εφαρμογής, καθώς θα μπορούσε να πραγματοποιείται συστηματικά στα σπίτια, στη γεωργία, σε επίπεδο ΟΤΑ, κι αυτό διότι τα οργανικά οικιακά απορρίμματα υπερβαίνουν το 35% του συνόλου, ενώ τα κλαδέματα από πάρκα και καλλιέργειες ή τα υπολείμματα της σοδιάς που καίγονται ή απορρίπτονται στα σκουπίδια και καταλήγουν στις χωματερές, θα αποτελούσαν άριστη πρώτη ύλη για την κομποστοποίηση.

Με τον τρόπο αυτό, θα ήταν δυνατή:

Η μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).
Η αύξηση της διάρκειας ζωής των ΧΥΤΑ, και ως εκ τούτου η ελαχιστοποίηση της ανάγκης δημιουργίας νέων, με τα όποια προβλήματα αυτή συνεπάγεται.
Η προστασία των εδαφών και του υπόγειου νερού στην Περιφέρεια, καθώς εκεί συμβαίνει κατά καιρούς, τα απορρίμματα να καταλήγουν σε ανεξέλεγκτους χώρους (ΧΑΔΑ), μολύνοντας τα εδάφη και τα νερά μετά την αποικοδόμηση.
Η ευρύτερη προστασία του περιβάλλοντος και ενδυνάμωση του εδάφους με την προσθήκη του κομπόστ ως φυσικό λίπασμα.
Οι πιο συνηθισμένοι κάδοι κομποστοποίησης για χρήση στο σπίτι, μοιάζουν με τον παρακάτω, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να φτιάξουν μόνοι τους τέτοιους κάδους συμβουλευόμενοι πολυάριθμες ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες και βίντεο στο διαδίκτυο. Η ιστοσελίδα Viomaza.info σας δίνει πληροφορίες για αυτό.
Όποια λύση κι αν προτιμήσετε, προέχει να γνωρίζετε λεπτομερώς τις οδηγίες χρήσης των κάδων, ή τις ιδιαιτερότητες της διεργασίας (στην περίπτωση των «φτιάξ’ το μόνος σου» λύσεων), διότι κατά την αποικοδόμηση παράγεται θερμότητα, με θερμοκρασία που μπορεί να φτάσει τους 70 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που καταστρέφει τους μικροοργανισμούς, καταστρέφοντας εν συνεχεία και την κομποστοποίηση.

Image

User avatar
Maria Charatsiari
Νέος και ωραίος
Posts: 17
Joined: 29 Dec 2014, 22:52
Status: Offline

Re: Κομποστοποίηση

Postby Maria Charatsiari » 30 Dec 2014, 23:01

Πολύ ωραία ιδέα με τις παλέτες,θα προσπαθήσω να τον φτιάξω κι εγώ!

User avatar
faih1987
Νέος και ωραίος
Posts: 11
Joined: 03 Jan 2015, 11:35
Status: Offline

Re: Κομποστοποίηση

Postby faih1987 » 05 Jan 2015, 17:10

Δοκιμασμένο και θα το συνιστούσα σίγουρα! Έχουμε το μποστανάκι μας και παράγουμε φρούτα και λαχανικά για το σπίτι, επειδή όμως ο χώρος είναι μικρός, φυτεύουμε συνέχεια και το έδαφος δεν "ξεκουράζεται" καθόλου. Έτσι αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την κομποστοποίηση και είδαμε διαφορά. Έτσι και λιγότερα σκουπίδια έχουμε και καλύτερο ποιοτικά έδαφος. Ο δικός μας κάδος είναι ένα τεράστιο πλαστικό βαρέλι, αλλά και οι παλέτες πολύ ωραία ιδέα.

User avatar
eightball2020
Νέος και ωραίος
Posts: 39
Joined: 05 Jan 2015, 22:11
Status: Offline

Re: Κομποστοποίηση

Postby eightball2020 » 06 Jan 2015, 18:17

Πολυ καλό...

User avatar
hrw19
Νέος και ωραίος
Posts: 16
Joined: 14 Feb 2015, 22:02
Been thanked: 6 times
Status: Offline

Re: Κομποστοποίηση

Postby hrw19 » 15 Feb 2015, 11:36

Έχω κάνει κάτι πάρομοιο κ εγω στο κηπο.. δεν μπορειτε να φανταστείτε πόσα λιγα σκουπίδια τελικά πετάω στον καδο.. κ ο κομποστοποιητης με έχει σώσει... κ βεβαια το χωμα το πετάω στο κηπο μου. Πρόσφατα έστειλα δειγμά χωματος για ανάλυση κ ο ανθρώπος έπαθε πλάκα από το αποτέλεσμα..
Να μένετε με αυτούς που σας κάνουν να χαμογελάτε.


Return to “Ανακύκλωση”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron

Login  •  Register